Vannak gyerekek, akik legszívesebben reggelire, ebédre és vacsorára is palacsintát ennének, sőt ha őszinték akarunk lenni, vannak napok, amikor mi felnőttek is csak palacsintáznánk. Reggelire amerikai palacsintát, ebédre desszertként egy jó nagy palacsintatortát, és vacsorára esetleg egy sós palacsintát. Szép is lenne, ugye? Mi most elképzeltünk egy ilyen napot, és hoztunk 7 szuper palacsintareceptet.
Csupa csokis amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje, habbá verve
- 3 ek cukor
- 1 és 1/3 bögre tej
- 3 ek olvasztott vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 és 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 100 g apróra vágott étcsoki
- 1 ek vaj vagy olaj a sütéshez
- 1 bögre tejszín
- 225 g csokichips
- málna
- A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 35 cl tejet.
- Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát.
- A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára.
- Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.
- A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára.
- Vedd újra elő a tésztát és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra.
- A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!
Csokis-málnás palacsintatorta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- 4 dl tej
- 1 evőkanál cukor
A csokikrémhez
- 200 ml habtejszín
- 30 g cukor
- 30 g méz
- 200 g étcsokoládé
A tetejére:
- mirelit/friss gyümölcs
1. A lisztből, a tojásból és a tejből közepesen sűrű palacsintatésztát készítünk, majd kevés cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. Palacsintasütőben, kevés olajon vékony palacsintát sütünk.
2. A tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
3. A kisült palacsintákat egymásra tesszük úgy, hogy mindegyiket megkenjük a csokimázzal, majd a tetejére friss / kiolvasztott mirelit gyümölcsöt halmozunk.
Túrós palacsinta csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg túró
- 2 tojás szétválasztva
- 2,5 dl tej
- liszt
- 1 ek. cukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
- 10 dkg étcsokoládé
A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.
Narancsos francia palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg + 10 dkg porcukor
- 2 tojás + 1 sárgája
- 5 dkg + 6 dkg puha vaj
- 2 narancs kifacsart leve + a 1 narancs gerezdekre szedve
- 1 ek. olaj
- 1 csipet só
- 2+4 evőkanál curaçaolikőr
Keverőtálba mérd ki a lisztet, a közepébe a kezeddel készíts kis mélyedést. A tojásokat és a sárgáját egy másik edényben keverd habosra az 5 dkg cukorral és a sóval, majd apránként öntsd a liszthez. Habverő vagy robotgép segítségével keverd el a tejben az 5 dkg vajat és az olajat, majd ezt is dolgozd hozzá a liszthez, keverd a palacsintatésztát simára. Hagyd legalább 30 percet állni.
Közben a maradék vajat és cukrot keverd habosra, keverd hozzá a narancslevet és a 2 evőkanál curaçaót. Végül add hozzá a gerezdekre szedett narancsot, de előbb távolítsd el héj alatti fehér részt. Kevés olajjal forrósítsd fel a palacsintasütőt, és süsd ki a francia palacsintákat. Töltsd meg valamennyit a narancsos krémmel, majd hajtogasd négybe. Tűzálló tálat vajazz ki, és fektesd bele a palacsintákat. 110 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegített sütőbe told az edényt. Közben forrósítsd fel a maradék curaçaót, majd öntsd a sütőből kivett palacsintákra. Forrón tálald a legkülönlegesebb francia palacsintát, a Crèpe Suzette-et.
Lekváros kelt palacsinta
1 bögre = 2,5 dl
Hozzávalók a kelt palacsintához:
- 3/4 bögre (kristály) cukor
- egy csipet só
- 6 db tojás
- 2 bögre 2,8 %-os tej
- 1 tk szárított (vagy 1-2 dkg friss) élesztő
- 2 bögre finomliszt
1. A tejet felmelegítjük, és egy keveset átöntünk egy csészébe, amiben felfuttatjuk az élesztőt.
2. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjét habbá verjük.
3. Ezután egy megfelelő méretű tálba összekeverjük a cukrot a tojássárgákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az élesztős tejet, majd apránként a tejet. Tulajdonképpen csomómentes palacsintatésztát készítünk, amihez végül könnyedén hozzáforgatjuk a habot. Állni hagyjuk, míg meg nem kel a tészta. Ez 15-20 percet jelent meleg helyen, és nem kell aggódni, a tészta nem fog nagyon felemelkedni, inkább az állaga változik.
4. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beleöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, miközben a serpenyőt úgy mozgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön benne.
5. A szokásos módon az egyik, majd a másik oldalát is megsütjük. Mindegyik palacsinta előtt teszünk egy fél kávéskanálnyi olajat a serpenyőbe.
6. Vaníliás cukorral meghintve, vagy lekvárral leöntve tálaljuk.
Banános amerikai palacsinta karamellszósszal
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 2 dl tej
- 1 db tojás
- 1 ek porcukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- A vajat bedobjuk a mikróba, hogy megolvadjon.
- A tejet és a tojást kikeverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a lisztet, a sütőport és a megolvasztott 1 evőkanálnyi vajat, és csomómentesre keverjük.
- Egy forró serpenyőben kevés vajat olvasztunk, majd kisütjük rajta a palacsintákat.
- A karamellszószhoz a sűrített tejet 200 fokon, vízfürdőbe téve több órán át sütjük. Félóránként kavarunk rajta egyet, akkor jó, ha teljesen karamellizálódott.
- A palacsintát banánnal és karamellszósszal tálaljuk.
Fokhagymás palacsinta salátával
Recept 2 főre:
- 1 egész tojás szétválasztva
- 10 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 kk sütőpor
- 1 kisebb gerezd fokhagyma reszelve
- 2 csipet só
- frissen őrölt bors
- pár csepp olaj a sütéshez
Először a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután egy másik keverőtálban a lisztet a sütőporral, a tejjel és a tojássárgájával keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojáshabot. Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd közepes lángon, két-három részletben süssük ki a palacsintákat. 6-7 darab lesz.