Gasztro

Gyorséttermi sültkrumpli-teszt: melyik a legjobb?

Gyorséttermekben razziáztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, akik célzottan a sült krumplit és annak elkészítésének körülményeit vizsgálták, majd laikus vásárlókkal teszteltették is őket. Meglepő eredmény született.

Négy gyorsétteremben jelentek meg egyszerre a Nébih ellenőrei és tartottak helyszíni szemlét egy budapesti bevásárlóközpontban. A szakértők a sültburgonya-készítést vették górcső alá, vizsgálták az alapanyagokat, a sütés szabályainak betartását, a higiéniát, a sütési technológiát és magát a készterméket is.

Már az elején eláruljuk, hogy a vizsgálatok szerencsére egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszer-biztonsági hibát, az ellenőrök az éttermekben egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.

Gyorséttermi sült krumpli-teszt: melyik a legjobb?

Poláros komponensek

Külön figyelmet fordítottak a sütőolajoknak a Nébih szakemberei: a sütőzsiradék szabálytalan kezelése során ugyanis – például túlhevítés hatására – káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek képződnek. A zsiradékokból vett minta mind a négy esetben megfelelt a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.

Sótartalom

Kardinális kérdés a gyorséttermi sült burgonyák sótartalma. A NÉBIH anyaghányad-nyilvántartásából kiderül, hogy a három országosan is jelen levő étteremláncnál sütést követően megsózzák a burgonyát, míg egy esetben ez a vásárló külön kérésére történik.

A gyorséttermi sült krumplik kedveltségi listája

Nem maradhatott ki a nagy sültkrumpli-tesztből a kóstolás. A sült krumplikat laikus vásárlók pontozták íz, illat, állomány, szín és alak alapján, ebből állította össze az alábbi listát a Nébih.

  1. Burger King
  2. BelFrit
  3. McDonald’s
  4. KFC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top