Hétvégi menü, amikor inkább ki sem mozdulnál otthonról

nlc | 2017. Február 03.
Végre itt a hétvége, és jöhetnek a ráérős étkezések! Nem kell sehova rohanni, villámgyors vacsorákban gondolkodni, hanem nyugodtan átadhatjuk magunkat a sütés-főzésnek. Már csak néhány új recept kell, amivel kicsit színesíthetjük a hétvégi menüt.

Minden családban megvannak a klasszikus családi hétvégi menüsorok: van, akinél a húsleves-rántott hús kombináció nélkül nem telhet el hétvége, másoknál a hétvégi menü mindig valamilyen halas recept köré épül, és bár ezeket is lehet variálgatni, érdemes néha teljesen új vizekre evezni. 

 

Datolyás-sonkás-sajtos szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • kenéshez vaj
  • 8 szelet kenyér
  • 12 szem datolya
  • 10 dkg (reszelt) gouda
  • 12 szelet húsvéti vagy szárított sonka
Kategóriavacsora
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal. 4 szeleten elosztjuk a sonkaszeleteket, a feldarabolt datolyát és a reszelt sajtot, majd mindegyiket befedjük egy-egy szelet kenyérrel. Forró kontakt grillsütőbe tesszük, és 2-3 perc alatt készre sütjük.

 

 

Indiai mungó dahl leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 l víz
  • 1 db paradicsom
  • 1 db burgonya
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 2 evőkanál tisztított vaj (ghi)
  • 1 kiskanál őrölt római kömény
  • 1 db (csípős, hegyes) zöldpaprika
  • 1 dl mungó dahl
Kategórialeves
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Váltott vízben többször mossuk meg a dahlt vagy a borsót, majd tegyük fel főni egy edénybe, és adjuk hozzá a kurkumát és a sót is. A forrásban lévő levesről folyamatosan szedjük le a habot. A darabokra vágott burgonyát tegyük szintén az edénybe, és fedő alatt főzzük. Egy serpenyőben melegítsük fel a ghít, és pirítsuk meg benne a fűszereket a következő sorrendben: római kömény, zöld hegyes paprika. Amikor a fűszerek és paprika már megpirultak, öntsük hozzá a szétfőtt mungó dahlhoz. Ezután adjunk hozzá felvágott paradicsomszeleteket, és még tíz percig főzzük. Ha a tűzről levéve tejfölt vagy joghurtot keverünk a levesbe, ízletesebb lesz.

 

Snidlinges sertésszűz zellerpürével

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 80 dkg sertésszűz
  • 5 dkg Rama margarin
  • 20 dkg burgonya
  • 60 dkg zeller
  • 3 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • kis csokor petrezselyem
  • 5 dl tej
  • a sütéshez olaj
  • 1 csokor snidling
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zellert és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhult a zeller és a krumpli, leszűrjük, hozzáadjuk a Rama-t, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a tejet. (Vigyázat, kevesebb tejet vesz fel, mint a hagyományos krumplipüré). Sózzuk, borsozzuk.

A szűzből 2-3 cm vastag szeleteket vágunk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket, majd kevés zsiradékon hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalukat. A megsült hússzeleteket félretesszük, melegen tartjuk.

A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk az aprított snidlinget és petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt, forralva besűrítjük a szószt, majd visszahelyezzük a hússzeleteket.

 

Csokitorta hedonistáknak

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 20 dkg kockára vágott hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor

Hozzávalók a csokikrémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 18 dkg puha vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 30 dkg habtejszín
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a tetejére:

  • 10-15 dkg étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat kis kockákra vágjuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

Ha letelt az idő, kakaóporral meghintett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni úgy, hogy ne csak alja, hanem oldala is legyen. A tésztát a csatos tortaformába tesszük, lenyomkodjuk, villával alaposan megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg –, és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük.

Közben a töltelékhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, elkeverjük, és hozzáadjuk a kakaóport is. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, és mindezt a tojásos keverékhez adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük és 160 fokos sütőben sütjük kb. 45-55 percig.

Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd lecsatoljuk róla a tortaforma keretét, és apróra vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk.

A mennyiség 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 kisebb, 18 cm átmérőjű formához) elég.

 

Sonkás-sajtos csiga

Hozzávalók:

  • 1 csomag mirelit leveles tészta
  • 20 dkg sonka
  • 20-25 dkg gouda/edami sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk.

Ráterítjük a sonkaszeleteket és alaposan megszórjuk a reszelt sajttal. 

Feltekerjük és 1-2 cm széles szeletekre vágjuk.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

Exit mobile version