Fánkimádók, eljött a ti időtök!

nlc | 2017. Február 05.
Február a fánkokról szól: jöhetnek a kedvenc receptek, a klasszikus szalagostól a spanyol churrosig mindenre vevők vagyunk. Csak egy a lényeg: sok legyen belőlük!!

Fánk a lelke a februárnak, kár is ellenállni: ilyenkor tényleg érdemes minél több fánkreceptet kipróbálni. Még akár az amerikai fánkot is, mert bár más, mint a mi fánkjaink többsége, azért végszükség esetén az is jól fog jönni!

 

 

Túrófánk citromkrémmel

 

Hozzávalók:

A túrófánkhoz:

A citromkrémhez:
  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém-állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
  4. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
  5. Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk. 

A receptet és a fotót Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

Zeppola (olasz túrófánk)

Hozzávalók 15 kisebb fánkhoz:

1. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel vagy két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk a fánkokat.
2. Mindkét oldalát pirosra sütjük (magától átfordul). Lekvárral vagy csokoládékrémmel kínáljuk.

Rózsafánk

Hozzávalók 15 fánkhoz:

1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.

Csokival töltött churros fánk

Hozzávalók:

 

  1. Egy nagyobb edény alatt kapcsold a tűzhelyet közepes-magas fokozatra, majd tedd bele a vajat, a barna cukrot, a sót és a vizet. Forrald fel, hogy a vaj teljesen megolvadjon.
  2. Ha felforrt, kapcsolj közepes lángra, és keverd hozzá a lisztet is. Addig kevergesd egy fakanállal, amíg össze nem áll formázható tésztává!
  3. Vedd le a tűzről, hagyd pár percet hűlni, majd add hozzá a vaníliát, valamint egyesével keverd el benne a tojásokat.
  4. Az így kapott tésztát töltsd egy habzsákba, és formázz egy tepsire azonos méretű karikákat belőle. Minden karika tetejére helyezz pár darab csokichipset, majd nyomj még egy réteget rájuk a tésztából!
  5. Minimum 3 órára vagy akár egész éjszakára tedd hűtőbe.
  6. Hevíts olajat 175 fokosra egy mély lábosban, és kezdd el kisütni a fánkokat!
  7. Ha megsültek, egy papírtörlő segítségével itasd fel róluk az olajat, majd forgasd meg őket fahéjas cukorban!

Sütőtökös fánkbombák

Hozzávalók 8-10 adaghoz
  1.  Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszereket és a sót.
  2. Egy másik tálban keverd össze a sütőtökpürét, a vajat és a tojást.
  3. A száraz keverékre öntsd rá a folyadékot és keverd össze alaposan.
  4. Az így kapott tésztából formázz kis golyókat, közben pedig hevíts olajat egy serpenyőben 160 fokosra.
  5. Egyszerre 3-4 fánkbombát süss ki, körülbelül 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  6. A maradék cukrot és a fűszerkeveréket (használhatsz fahéjat vagy kakaót is) keverd össze és forgasd meg benne a még meleg fánkocskákat.

Éclair fánk

Hozzávalók:

 

A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vanília- vagy bármilyen más krémet, a tetejére csöpögtess csokimázat. 

Berlini töltött minifánk

Hozzávalók 40 apró fánkhoz:

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával és a rummal, majd beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.

2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.

3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.

Elkészítés: 60 perc + kelesztés
Kalória: 102 kcal/darab

Bloggereink is imádják a fánkot, tőlük is válogattunk néhány kedvencet:

 

Exit mobile version