Végigfőztük már az egész telet, jobbnál jobb hétvégi menüket készítettünk: a lisztmentes hétvégi menütől kezdve a színes hétvégi menüig volt minden, régi és új receptek egyaránt. A tavaszra és a friss zöldség-gyümölcs Kánaánra még várnunk kell, ezért most próbáltuk alapreceptekre építeni a hétvégi menüt, de mégis kicsit változatosabb megoldásokat választva. Szerintünk mindenképpen megér egy próbát!
Citromos-chiamagos muffin
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1 és 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/2 tk. só
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1/2 csésze cukor
- 2/3 csésze görög joghurt
- 1 citrom
- 1 tojás
- 2 ek. chiamag
2. Egy nagyobb tálban szitáljuk össze a lisztet, sütőport és sót, majd tegyük félre!
3. Egy másik tálban keverjük össze az olívaolajat, cukrot és joghurtot, majd adjuk hozzá a citrom levét és reszelt héját és végül a tojást is!
4. A száraz keveréket lassan forgassuk a nedves alapanyagokhoz, míg egyenletes masszát nem kapunk! Végül adjuk a tésztához a chiamagot is!
5. Töltsük meg a formákat úgy 3/4-ig, és 15-20 perc alatt süssük készre a muffinokat!
Narancsos sütőtökleves tökmagos ropogóssal
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 1 narancs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. szárított erős paprika vagy 1 tk. chilikrém
- 1,5 dl főzőtejszín
- só, bors
A ropogóshoz:
- 25 dkg leveles tészta
- 10 dkg hámozott tökmag
- 1 tojás
- 3-4 dkg parmezán
A sütőtököt kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Tegyük fel őket 8 dl vízbe főni. Facsarjuk hozzá a narancs levét, adjunk hozzá sót, frissen őrölt borsot. Lefedve, takaréklángon forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta, majd turmixoljuk le a levest, és ízesítsük az erős paprikával vagy a chilikrémmel. A ropogóshoz a leveles tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki 3 mm vékonyra. Kenjük meg a felvert tojással, sózzuk, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Szórjuk rá a tökmagot, nyomkodjuk bele, reszeljük rá a sajtot. Éles késsel csíkozzuk fel a tésztát, a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tepsire, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt. A levest a tökmagos ropogóssal tálaljuk.
Sertéssült zsemlegombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertéscomb
- só bors
- őrölt kömény
- olaj
- 3 szál sárgarépa
- 1 db zellergumó
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 tk. étkezési keményítő
A zsemlegombóchoz:
- 50 dkg kenyér
- 8 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 5 ek. liszt
- fél csokor petrezselyem
A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, majd köménnyel meghintjük. Egy lábosban kevés olajon minden oldalát nagy lángon elősütjük. Amikor a hús elvesztette a nyers színét, kivesszük a lábosból. A visszamaradt olajon megpirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott sárgarépát, hagymát és zellert. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és együtt pirítjuk tovább, míg a paradicsompüré sötétbarna lesz. Ekkor visszatesszük a húst, majd annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje, és fedő alatt 1 órát pároljuk. Megfordítjuk, ha szükséges, az elforrt vizet pótoljuk, és addig pároljuk, míg a hús teljesen megpuhul. A húst kivesszük, a párolólevét leszűrjük, lábosba öntjük. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt, majd egyet forralunk rajta, és besűrítjük a mártást. A zsemlegombóchoz a kenyér héját levágjuk, majd a belét 1×1 cm-es kockára vágjuk. Sütőben aranybarnára pirítjuk. A megpirított kenyeret keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a kockára vágott, majd serpenyőben kipirított szalonnát. Ráöntjük a felforralt tejet, és lefedve tartjuk 3 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a vágott petrezselymet. A masszából jól összenyomkodva gombócokat formázunk, és sós, forrásban lévő vízben kifőzzük őket. A felszeletelt sertéssült mellé tálaljuk.
Mákos-meggyes pohárkrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg görög joghurt
- 2-3 ek. darált mák
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 7 dkg porcukor
- 20 dkg magozott meggy
- 10-15 dkg babapiskóta
A joghurtot kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és a darált mákot is. A meggyet lecsepegtetjük, a babapiskótát kisebb darabokra törjük. Kis poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: Alulra meggyszemeket szórunk, rá 1 kanál mákos joghurtot adagolunk, ráhelyezünk 1-2 darab babapiskótát, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. Ha kész, hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tálalás előtt néhány meggyszemmel díszítjük.
Stájer sajtos nokedli
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg liszt
- só
- 10 dkg búzadara
- 3 tojás
- 3 dl főzőtejszín
- 20 dkg ementáli sajt reszelve
- 2 fej vöröshagyma
A lisztet, sót, tojást és a búzadarát kb. 2,5-3 dl vízzel elkeverjük, majd hagyjuk nagyjából 15 percet állni. A tésztát burgonyanyomóba kanalazzuk, és forrásban lévő sós vízbe nyomjuk. Megvárjuk, míg újra felforr a víz, majd egyszer átkeverjük, és a következő forrásnál leszűrjük a tésztát. Hideg vízzel leöblítjük. A tejszínt egy teflonserpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a tésztát. Megszórjuk a reszelt sajt felével, sózzuk, és lassú tűzön melegítjük, hogy a sajt elolvadjon, és kicsit megpiruljon a serpenyő alján. Ezt a pirított részt gondosan mindig belekeverjük a tésztába. Egy másik serpenyőben a finomra vágott vöröshagymát kevés olajon lepirítjuk, és tálaláskor a kész tészta tetejére szórjuk a maradék sajttal együtt.