Sült citrompuding, az igazi tavaszváró desszert
Hát ez isteni! Aki úgy rajong a citromos sütikért, mint mi TG-vel, ez kötelező darab! Nekünk annyira bejött, hogy egy héten belül háromszor is elkészítettem. Üde, könnyű, igazi tavaszváró desszert, csak úgy eteti magát.
Hozzávalók (5 kis piteformához):
- 50 g vaj
- 120 g kristálycukor (ha édesebbre szeretnénk 150-200 g)
- 2 citrom reszelt héja
- 100 ml frissen facsart citromlé
- 3 tojás, szétválasztva
- 50 g finomliszt
- 250 ml teljes tej
- csipet só
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
Ez egy igazi ütős torta lett, tömény és finom és csokis és karamellás, kicsit sós mogyorós és az alma is nagyon kell bele…
Kicsit csalóka is, hogy az almás réteg látszik a legvastagabbnak – valójában tömegében inkább a csoki dominál, és ez így is van jól. Ez nem az a torta, amit egy többfogásos ebéd után még bedobunk, ehhez max. egy laza tejeskávé passzol.
Mikor azon gondolkodtam, hogy milyen is legyen ez a torta, annyit tudtam, hogy brownie-t szeretnék almával, és hogy ez egy olyan torta legyen, amiben “van anyag”. Így került bele a karamell, ami húzta maga után a sós mogyorót, és akkor már tegyünk bele mogyorós linzert is, hogy legyen valami a két krémréteg között – olyan szépen adta magát a dolog, hogy egy idő után kicsit olyan érzésem volt, mintha én csak kívülről nézném, mi történik. (Bár, hogy őszinte legyek, esténként fáradtan ez egyébként is elő szokott fordulni – de oké, itt most nem erre gondoltam…)
Nagyon finom, és bár igazi kalóriabomba, mégis annyira jó, hogy ezért igazán megéri egy körrel többet futni!
A brownie-hoz:
- 200 g vaj
- 200 g étcsokoládé
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 tk. fahéj
A földimogyorós linzerhez:
- 50 g finomra darált földimogyoró
- 100 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
Az almás réteghez:
- 4 alma
- 1 rúd vanília
- csipetnyi fahéj
- 4 csapott ek. étkezési keményítő
- 3 ek. cukor
a karamellhez:
- 150 g cukor
- 100 g tejszín
- 30 g méz
- 45 g vaj
- 75 g sós földimogyoró
a tetejére:
- 200 g étcsokoládé
- 50 g 30%-os tejszín
A recept a SweetHome blogon folytatódik.