Gasztro

Szinte már lehetetlen kacsa- és libamájat kapni

A madárinfluenza miatt máj sincs. A levágott rengeteg kacsa és liba pótlására még csak most kezdődnek el az újratelepítések.

Szinte lehetetlen kacsa- és libamájat kapni, mind elfogyott – számolt be a Tények. Sok húsboltba már hónapok óta nem érkezett, ráadásul országosan szinte teljesen leállt a magyar liba- és kacsamáj exportja.

Ez is érdekelhet Megnézem

Van olyan étterem, ahonnan más cégek, éttermek próbálnak nyersen vásárolni, annyira nagy a hiány. Emiatt 20 százalékkal drágult is a libamáj.

Szakértők szerint a tavaly novemberben kitört madárinfluenza-járvány miatt levágott rengeteg kacsa és liba pótlására még csak most kezdődnek el az újratelepítések, mivel az extrém hideg miatt az egyes telepek, körzetek végfertőtlenítése elhúzódott. A kárt több mint 3 milliárd forintra becsülik.

Legkorábban húsvét környékén lehet majd újra szélesebb körben hozzájutni a májakhoz és a baromfihúshoz, az árak azonban a hiány miatt jelentősen növekedhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top