Ezt az igazi francia citromtortát (azaz tarte au citront) egyszerűen muszáj legalább egyszer elkészíteni: isteni, ropogós tészta, benne sűrű, fényes, citromos krémmel. Édes és friss, egyszerűen tökéletes!
Hozzávalók:
A tortához:
- 85 gramm sózatlan vaj
- 1 ek. növényi olaj
- 3 ek. víz
- 1 ek. cukor
- 1/8 tk. só
- 160 gramm liszt
A citromos krémhez:
- 250 ml frissen facsart citromlé
- 2 citrom reszelt héja
- 150 gramm cukor
- 170 gramm vaj kisebb kockákban
- 4 nagy tojás
- 4 nagy tojás sárgája
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra!
2. Egy közepes hőtálban keverjük össze a vajat, olajat, cukrot és sót! Tegyük néhány percre a sütőbe, míg a vaj buborékozni kezd és a szélek körül kissé megbarnulni!
3. Vegyük ki a sütőből és még melegen öntsük a tálba a lisztre, addig formázva, míg egyenletes tésztát kapunk!
4. Ha kihűlt a tészta, nyújtsuk ki és nyomkodjuk bele egy tart formába! Villával szurkáljuk meg, és 15 perc alatt süssük aranybarnára!
5. Készítsük el a krémet: egy közepes serpenyőben keverjük össze az alapanyagokat – folyamatos kavargatás mellett melegítsük. Ha a krém már jó sűrű, vegyük le a tűzről, és ha igazán precízek vagyunk, szűrjük át!
6. Oszlassuk el a citromos krémet a tart formában, és tegyük vissza a tortát a sütőbe 5-6 percre!