Az olasz konyha remekei nálunk is töretlenül népszerűek, hiszen a tiramisu, a bolognai és a pizza is kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthetők otthon is. Az egyik legismertebb olasz desszert, a tiramisu pedig mostanra az egész világon elterjedt, így az interneten fellelhető tiramisu variációk száma is végtelen. A hardcore csokirajongók kedvence pedig a tiramisu-brownie hibrid lehet, ami komoly függőséget okoz.
Epres tiramisu a tavasz hírnöke
Hogy mitől tiramisu akkor ez az epres pohárkrém? A babapiskóta és a mascarponekrém természetesen megmaradt ebben a finomságban is, hiszen nem lehet az eredeti tiramisu receptből mindent kivenni, de az eperrel teljesen más fordulatot vesz a története.
Epres tiramisu hozzávalói:
Krémhez:
- 40 dkg mascarpone
- 3 tojássárgája
- 12,5 dkg cukor
- 5 dkg cukor
- ½ dl víz
Eperszószhoz:
- 40 dkg friss eper
- 2 ek víz
- 5 dkg cukor
- 1 tk Grand Marnier likőr
Összeállításhoz:
- 7 dkg babapiskóta
- friss menta
Az epres tiramisu elkészítése:
- A krémhez először cukorszirupot készítünk: a 12,5 dkg cukrot összefőzzük forrásig a cukorral.
- A tojássárgákhoz adunk 5 dkg cukrot és fehéredésig keverjük kézi robotgéppel.
- Mikor már kivilágosodott a tojás, fokozatosan hozzáadjuk a forrásban lévő cukorszirupot. Nagyon óvatosan nehogy a tojás összeugorjon.
- A cukorszirupos tojást kikeverjük a mascarponéval, míg teljesen el nem vegyülnek.
- A krémet nyomózsákba töltjük és min. 30 perce a hűtőszekrénybe tesszük.
- Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felcsíkozzuk. Pár szemet félreteszünk a díszítéshez.
- A többi epret egy edénybe tesszük a cukorral és a vízzel együtt, pár percig közepes lángon összefőzzük és a likőrrel ízesítjük. Néhány szem főtt epret ebből is félreteszünk, majd az egészet leturmixoljuk.
- Összeállítjuk az epres tiramisút: a pohár aljára nyomunk egy adag krémet. A babapiskótát kisebb darabokra törjük, pohármérettől függően, majd az epres szószba mártjuk és így rakjuk a krémre. Erre kerül pár szem főtt eper, majd egy újabb adag krém.
- Friss eperrel, összetört babapiskóta morzsával és mentalevéllel díszítjük.