Fűszeres tojás füstölt lazaccal
Elkészítési idő: 20 perc
Ár: 1500 Ft
Hozzávalók 5 személyre:
- 100 g LAX KALLRÖKT füstölt lazac, kiolvasztva
- 7 db keményre főzött nagy tojás
- 2 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2 teáskanál fehér borecet
- 1 evőkanál apróra vágott újhagyma
- őrölt fekete bors
- kapor a díszítéshez
- madársóska, vagy más helyi szezonális fűszerek a díszítéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
- Ehhez a húsvéti ételhez első lépésként hámozzuk meg a főtt tojásokat, és hosszában vágjuk őket félbe. Kanalazzuk ki a sárgájukat, és tegyük őket félre egy tálba.
- Egy másik tálban keverjük össze a majonézt, a mustárt és a fehér borecetet.
- A tojássárgájához először két evőkanálnyit tegyünk a majonézes keverékből, majd egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Ahhoz, hogy végül lágy, krémes masszát kapjunk, fokozatosan adagoljuk a megmaradt öntetet a tojássárgájához.
- Vágjuk fel a lazacot leheletvékony szeletekre. Érdemes vékony, egyenes élű, rugalmas pengéjű kést választani.
- Kanalazzuk vissza a majonézes-tojássárgájás masszát a félbevágott főtt húsvéti tojásokba, a tetejüket tűzdeljük meg a füstöltlazac-szeletekkel, madársóskával, vagy esetleg más ehető virággal.
Dekorálj étellel!Sokszor maguk az ételek is felérnek egy pazar asztaldísszel. Kombináljuk a teríték színeit a tálalandó ételekével! A zöld, a kék vagy a fehér hidegebb árnyalatai jól illeszkednek az évszak üdeségéhez. |
Csirkés húsgolyónyárs citromos uborkával, kaporral és északi fűszerekkel
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (5 személyre, 15 nyárs):
- 15 darab ALLEMANSRÄTTEN csirkés húsgolyó
- 15 fanyárs
- 2-4 evőkanál olaj a sütéshez
- 2 közepes méretű uborka, meghámozva
- 100 ml kapor, felvágva
- 1 nagy citrom, facsarva
- 2 evőkanál tengeri só
- 300 ml tejföl
- 150 ml petrezselyem, kakukkfű és medvehagyma, összekeverve
- fekete bors és extraszűz olívaolaj, ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre:
- Vágjuk az uborkát 15 kisebb kockára, épp kisebbre, mint a csirkés húsgolyók. Helyezzük őket egy közepes méretű tálba, adjuk hozzá a tengeri sót és keverjük meg.
- Közepes-magas láng fölött melegítsünk meg egy kis olajat egy serpenyőben, amíg egy kicsit füstös nem lesz. Süssük benne aranybarnára a húsvéti húsgolyókat, ha szükséges, adjunk még hozzá olajat. Tegyük félre őket hűlni.
- Adjuk hozzá az uborkához a citromlevet és a kaprot, utóbbiból egy evőkanálnyit meghagyva a díszítéshez. Keverjük össze, majd tegyük félre 5-10 percre.
- Húzzunk fel a nyársakra egy-egy uborkát és húsgolyót. Mártsuk bele a tejfölbe, majd a fűszerekbe. Helyezzük a nyársakat egy tálcára, és szórjuk meg őket kaporral és fekete borssal.
- A megmaradt tejfölt és a fűszereket keverjük össze, majd öntsük a nyársakra. Locsoljuk meg őket extraszűz olívaolajjal, ezután azonnal tálalhatunk.
Csempészd be a természetet az étkezőbe!Vízzel teli befőttesüvegbe tehetünk zöld leveleket, virágszirmokat, melyek megragadó dekorációként díszítik az asztalt, a vízbe áztatott, majd a hűtőben pihentetett mentalevelekkel, szeletelt uborkával pedig a felszolgálni kívánt frissítőkbe csempészhetünk egy kis pikantériát. |