Használhatunk a medvehagymaleveshez akár saját gyűjtésű medvehagymát, vagy a piacon is vásárolhatunk nagyobb adagot. Mindkét esetben alaposan nézzük át a leveleket, hiszen a medvehagymát könnyen össze lehet keverni a gyöngyvirággal, ami viszont mérgező.
Előkészületek a medvehagymaleveshez
Mielőtt tehát nekikezdenénk a leves elkészítésének, egyetlen mozdulattal ellenőrizhetjük, hogy valóban medvehagymából főzünk-e: leveleit összedörzsölve, a medvehagyma erőteljes fokhagymaillatot áraszt. Ha megmostuk, a zsengébb leveleket használjuk, a nyári medvehagymalevelekből pedig már vágjuk ki vastagabb levélgerincet.
A medvehagymaleves egészséges
De nemcsak a sós ételeknek teszünk vele jót, hanem az egészségünknek is, mivel a medvehagyma jótékonyan hat az emésztésre, ezenkívül természetes antibiotikumként is ismerik. Magas a C-vitamin-, magnézium- és vastartalma.
A medvehagymaleves hozzávalói:
- 30 dkg medvehagyma
- 1 póréhagyma
- 7 dl húsleves
- 2 dl tejszín
- 1 ek. liszt
- 1 ek. vaj
- 1 tk. barnacukor
- 1 ek. citromkrém
- só
- bors
A medvehagymaleves elkészítése:
- A medvehagymát megtisztítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, vajon megfonnyasztjuk és elpároljuk a levét.
- Megszórjuk egy evőkanál liszttel, majd felengedjük a húslevessel.
- Megszórjuk frissen őrölt borssal és fél órát főzzük.
- Ha megfőtt, kézi botturmixszal pürésítjük, és felhúzzuk a tejszínnel. Megvárjuk, hogy felforrjon.
- Ízesítjük citromlével, kevés cukorral és sóval.
Ha elkészült az istenien finom medvehagymalevesünk és még maradt egy csokorra való, készíthetünk belőle a medvehagymalevesen túl tojáskrémet vagy rizottót is.