Mi legyen a salátában?
Könnyű lenne rávágni azt, hogy zöldség, sok zöldség, de a saláta ma már ennél sokkal több. Már rég nem csak az ecetes salátáról, vagy az egymás mellé rakott zöldségekről szól. Néhány kiegészítővel finom, laktató salátákat készíthetünk.
- Legyen benne egy kis zöld szín: fejes saláta, jégsaláta, rukkola, lollo rosso, endívia, kígyóuborka, brokkoli, kelbimbó, kínai kel.
- Egy kevés idényzöldség: hónapos retek, póréhagyma, reszelt sárgarépa, paprikadarabok.
- Legyen benne ropogtatnivaló: szezámmag pirítva, natúr mogyoró, dió vagy napraforgómag.
- Legyen benne valami pikáns: aszalt gyümölcs, friss gyümölcs, mazsola, csemegekukorica, koktélparadicsom.
- És legyen rajta “feltét”: grillezett sajt, grillezett csirke, koktélrák, kagyló, tonhalkonzerv, friss kecskesajt, mozzarellagolyók, pulyka- vagy csirkesonka.
Ne feledd Jamie Oliver tanácsát: minél jobban szárítsd meg a salátaleveleket, mert csak akkor fogja jól átjárni őket az öntet. Vannak már erre egyszerű kütyük is, de ha neked pont nincs salátacentrifugád, akkor se ess kétségbe, anélkül is meg lehet szárítani a salátát, csak kicsit időigényesebb.
Az öntet a saláta lelke
Ha az alap megvan, akkor már csak egy jó öntet kell, de az nagyon! Teljesen új szintre emeli a salátánkat egy saját készítésű öntet, ezért jó, ha mindig van otthon egy adag, amit aztán gyorsan elő tudunk kapni, ha épp salátát készítünk. Elég egyszer nekiállni, és kikeverni a megfelelő arányokat, a kész öntet hetekig eláll egy befőttesüvegben. Már csak azért is jó, ha otthon készíted a salátaöntetet, mert a bolti öntetek gyakran tele vannak cukorral, adalékanyagokkal vagy ízfokozókkal, így a salátád aligha marad egészséges.
Nemcsak finomabb lesz a saláta az öntettől, de a salátaöntetben lévő olaj és savak miatt a szervezeted sokkal könnyebben tudja feldolgozni a salátában lévő tápanyagokat is, ezért még akkor is érdemes egy egyszerű, semleges ízű öntetet készíteni, ha egyébként öntet nélkül is megennéd a salátát. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok az öntet, és ne áztassuk sokáig a zöldségeket a szószban. A legjobb, ha közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg a salátát egy kis öntettel, és akkor forgatjuk össze.
A legegyszerűbb salátaöntet a vinaigrette, ami egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keveréke. Ezt az alapreceptet sokféleképpen variálhatjuk: kerülhet bele mustár, zöld fűszerek, méz is akár, hogy csak néhányat említsünk – de tényleg milliónyi verzió létezik. A legjobb, ha kikísérletezünk néhány receptet, amit aztán bármikor elő tudunk venni.
Lyoni saláta
Hozzávalók 2 főre:
- 2 tojás
- 10 dkg húsos (Kolozsvári) szalonna kockázva vagy 4-5 szelet bacon
- 20 dkg frizésaláta vagy bármilyen salátakeverék
- fél baguette kockázva, olajon megpirítva
- 1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
- 1 dl fehér borecet
- fél tk. dijoni mustár
- kb. fél dl olívaolaj
- só, bors
Forraljunk vizet egy 3 literes fazékban. Ha forr, adjuk hozzá az ecet kétharmadát és fél kiskanálnyi sót is. Állítsuk úgy a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön és finoman üssük bele az egyik tojást. Érdemes előzőleg merőkanálba törni és abból beleengedni, így nem folyik szét a fehérje. Hagyjuk benne 2 percig, majd óvatosan szedjük ki. Ügyeljünk, hogy a sárgája ne sérüljön, mert szétfolyna. A másik tojással is végezzük el ugyanezt. Érdemes langyos vízbe tenni őket, hogy ne hűljenek ki.
Egy keverőtálban négy evőkanál ecetet keverjünk ki a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés közben adagoljuk hozzá vékony sugárban az olajat. Mintha majonézt készítenénk. Tépkedjük rá a salátát, vagy dobjuk rá a salátakeveréket. Közben egy vastag falú serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, legyen szép piros. Ennek a zsírján pirítsuk ropogósra a kockázott baguette-et is. Tálaláskor forgassuk össze a salátát a dresszinggel, halmozzuk tányérra. Osszuk el rajta a szalonnát és a kenyérkockákat, hintsük meg a friss petrezselyemmel, majd a tegyük a tetejére a buggyantott tojásokat.
Kínaikel-saláta
Hozzávalók:
- 40 g mustár
- 2 főtt tojás
- őrölt fehérbors
- 1 nagy fej kínai kel
- só
- 1 dl olaj
- 1 citrom leve
A kínai kelt megtisztítjuk, és jól megmossuk, vastag torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük. A nagyobb leveleket kisebb darabokra tépkedjük szét, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A megtisztított kemény tojások fehérjéjét apró kockára vágjuk.
A sárgáját villával összetörjük, olajjal, mustárral, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés borssal összekeverjük, majd ezt az öntetet ráöntjük a hideg salátára, és óvatosan megforgatjuk.
Fa- vagy üvegtálba rakjuk, és a tetejére szórjuk az összevágott tojásfehérjét.
Mozzarellás-epres spenót
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g bébispenót
- 250 g eper
- 200 g minimozzarella
- só, frissen őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 kis csokor bazsalikom
- kevés balzsamecet
Az epret folyó víz alatt leöblítjük, leveleit eltávolítjuk, a gyümölcshúst 2-3 mm vékonyan felszeleteljük. A spenót- és a bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk. A mozzarellagolyókat lecsöpögtetjük.
A spenótot, az epret, a sajtot és a bazsalikomleveleket tányérokra rendezzük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel valamint extra szűz olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.
Almás zellersaláta
Hozzávalók:
- 10 dkg zellergumó
- 2 alma
- 1-2 csipet só
- 1 ek. almaecet
- 3 ek. olívaolaj
- fél csokor szárzeller
- 1 ek. citrom leve
- 8 dkg dió
A zellergumót először vékony szeletekre vágjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. A szárzellert megmossuk, majd vékonyan felszeljük. A gránátalmát négybe vágjuk, kifordítjuk, és kiszedjük a magjait. Az almát szintén negyedbe vágjuk, magházát kiszedjük, és vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Összekeverjük az almát, a gumós zellerből vágott csíkokat és a szárzellert, majd elkeverjük a citromlével. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A salátára szórjuk a diót, a gránátalmát. Az öntethez az ecethez keverjük a sót, majd apránként hozzáadjuk folyamatosan keverve az olajat, végül az öntetet a salátához adjuk.
Csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó (konzerv)
- fél fej lila hagyma
- 20 dkg koktélparadicsom
- 1 kígyóuborka
- 3-4 ek. olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
A csicseriborsót lecsepegtetjük, hideg vízzel átöblítjük, és egy nagy tálba öntjük. A lila hagymát meghámozzuk, és felaprítjuk, a koktélparadicsomot és a kígyóuborkát feldaraboljuk. A zöldségeket összeforgatjuk – közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát –, majd meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és hűtőben állni hagyjuk.
Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal
Hozzávalók (4 személyre):
- 6 db érett körte
- 2 nagy fürt kék szőlő
- 4 marék friss salátalevél
- 15 dkg pirított török mogyoró
- 15 dkg kék sajt (gorgonzola, stilton vagy roquefort)
- 6 ek. olívaolaj
- 1 citrom leve
- Fél tk. szárított kakukkfű
- 2 ek. méz
A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
Az öntethez az olívaolajat kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel.
Petrezselymes bulgursaláta
Hozzávalók:
- 60 ml olívaolaj
- 4 paradicsom
- 60 ml citrom leve
- 2-3 szál újhagyma
- 10 dkg bulgur
- 1 kk. só
- 1 maroknyi mazsola
- 2 csokor petrezselyem
Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.
Borsós–joghurtos tavaszi saláta
Hozzávalók 2 főre
- fél kg főtt burgonya kockázva
- 1 pár főtt frankfurti virsli, karikázva
- 3-4 szem retek apróra kockázva
- 15 dkg főtt zöldborsó (lehet mirelit is)
- 2 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
- 2-3 szál tavaszi hagyma karikázva
- 1 cikk citrom leve
- 2 dl natúr joghurt
- 1 tk. magos dijoni mustár
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek. olívaolaj
- díszítéshez snidling, petrezselyem vagy karikázott újhagyma
Egy nagyobb keverőtálban a joghurtot keverjük össze a mustárral és az olívaolajjal. Borítsuk rá az összes többi hozzávalót, és alaposan forgassuk össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük át, szórjuk meg friss zöldekkel. Bármilyen hús kiváló körete.
Céklasaláta garnélával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb csomag kevert salátamix
- 2 céklagumó
- 1 kígyóuborka
- 1 alma
- 30 dkg rák (lehet dobozos koktélrák vagy mirelit garnéla, ez utóbbit fokhagymás olajon kell 5 perc alatt elkészíteni)
Öntet:
- 8 ek olaj
- 2 ek fehérborecet (vagy valamilyen lágy gyümölcsecet, esetleg citromlé)
- 1 tk mustár
- fél tk méz
Az öntet hozzávalóit botmixerrel összekeverjük.
A nyers céklát meghámozzuk (kesztyű!), megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a salátával, a megmosott, felkockázott almával, illetve a szintén felkockázott uborkával. Összeforgatjuk az öntettel, majd rászórjuk a rákokat. Citromlével is meglocsolhatjuk.
Avokádós-babos saláta
Hozzávalók 2 főre:
- 2 főtt tojás, felezve
- 4-5 szem koktélparadicsom, felezve
- 1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
- 5 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
- 20 dkg salátalevél (rukola, madár, római, keverék)
- fél narancs leve
- fél kk. dijoni mustár
- 3-4 ek. olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár.