nlc.hu
Gasztro
Így készül a tavaszi medvehagymás pesztó

Így készül a tavaszi medvehagymás pesztó

A medvehagyma az egyik legfinomabb és legegészségesebb tavaszi alapanyag, használjuk hát ki ezt a pár hónapot! Kiránduljunk, szedjünk medvehagymát, és készítsünk belőle finomabbnál finomabb ételeket, hiszen a medvehagyma szinte bármilyen sós recepttel működik.

 A medvehagymás receptek tárháza szinte kimeríthetetlen: készülhet belőle medvehagymás köleskrém, vajkrém és avokádókrém, de medvehagymával a reggeli is szuperegészséges lesz. Mi most egy klasszikus olasz hozzávalót készítünk belőle: egy zöld pesztót. De ezúttal bazsalikom helyett medvehagyma lesz a pesztó alapja.

Miért jó a medvehagyma?

Ha van még ember, akit meg kell győzni a medvehagyma előnyeiről, akkor annak íme néhány szempont:

  • A medvehagyma garantáltan vegyszermentes és bio, hiszen erdőben terem. Ha szeretnénk 100%-ig biztosra menni, egy hétvégi kirándulással egybekötött medvehagymatúrán, gyűjtsük be mi magunk a leveleket.
  • Számos jótékony hatása van az emberi szervezetre: természetes antibiotikus hatású, magas vas-, magnézium- és C-vitamin-tartalmú növény, kedvezően befolyásolja az emésztést.
  • Ezerféleképpen lehet variálna a medvehagymával készült ételeket: kekszek, húsok, krémek, levesek, tészták, szinte bármilyen sós fogásba bele lehet csempészni.

 A medvehagymapesztó hozzávalói:

  • 1 csokor medvehagyma
  • frissen őrölt bors, só
  • 50 g hámozott mandula (helyettesíthető fenyőmaggal vagy bármilyen natúr olajos maggal)
  • 1 dl olívaolaj
  • reszelt parmezán
Univerzális tavaszi alapanyag: medvehagyma pesto

A medvehagymapesztó elkészítése:

  • A medvehagymát megmossuk, szárait levágjuk, és feldaraboljuk.
  • A mandulát egy száraz serpenyőben enyhén lepirítjuk.
  • Az olaj kivételével az összes hozzávalót tegyük egy késes aprítógépbe, és turmixoljuk össze.
  • Ezután adagoljuk hozzá az olívaolajat, figyelve arra, hogy a pesztó megfelelő állagú legyen.

Az így elkészült medvehagymapesztót nagyon sokféle módon felhasználhatjuk: kenhetjük egyszerűen pirítósra, reggelinek vagy uzsonnára. Ebédre tésztával fantasztikus, vagy paradicsomszósz helyett kerülhet pizzára, és egyben sült húsoknak is nagyon jól áll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top