A medvehagymás receptek tárháza szinte kimeríthetetlen: készülhet belőle medvehagymás köleskrém, vajkrém és avokádókrém, de medvehagymával a reggeli is szuperegészséges lesz. Mi most egy klasszikus olasz hozzávalót készítünk belőle: egy zöld pesztót. De ezúttal bazsalikom helyett medvehagyma lesz a pesztó alapja.
Miért jó a medvehagyma?
Ha van még ember, akit meg kell győzni a medvehagyma előnyeiről, akkor annak íme néhány szempont:
- A medvehagyma garantáltan vegyszermentes és bio, hiszen erdőben terem. Ha szeretnénk 100%-ig biztosra menni, egy hétvégi kirándulással egybekötött medvehagymatúrán, gyűjtsük be mi magunk a leveleket.
- Számos jótékony hatása van az emberi szervezetre: természetes antibiotikus hatású, magas vas-, magnézium- és C-vitamin-tartalmú növény, kedvezően befolyásolja az emésztést.
- Ezerféleképpen lehet variálna a medvehagymával készült ételeket: kekszek, húsok, krémek, levesek, tészták, szinte bármilyen sós fogásba bele lehet csempészni.
A medvehagymapesztó hozzávalói:
- 1 csokor medvehagyma
- frissen őrölt bors, só
- 50 g hámozott mandula (helyettesíthető fenyőmaggal vagy bármilyen natúr olajos maggal)
- 1 dl olívaolaj
- reszelt parmezán
A medvehagymapesztó elkészítése:
- A medvehagymát megmossuk, szárait levágjuk, és feldaraboljuk.
- A mandulát egy száraz serpenyőben enyhén lepirítjuk.
- Az olaj kivételével az összes hozzávalót tegyük egy késes aprítógépbe, és turmixoljuk össze.
- Ezután adagoljuk hozzá az olívaolajat, figyelve arra, hogy a pesztó megfelelő állagú legyen.
Az így elkészült medvehagymapesztót nagyon sokféle módon felhasználhatjuk: kenhetjük egyszerűen pirítósra, reggelinek vagy uzsonnára. Ebédre tésztával fantasztikus, vagy paradicsomszósz helyett kerülhet pizzára, és egyben sült húsoknak is nagyon jól áll.