Kevés jobb dolog van egy forró, nyúlós sajtfondünél, de ha kicsit könnyedebb, kevésbé zsíros verzióra vágynánk, tökéletes lehet ez a sütőtökös változat. A sütőtökből krémes, ízletes mártogatós készülhet, ami tökéletesen passzol a többi zöldséghez – ráadásul ha csak kókusztejet használunk hozzá, még laktózmentes is lehet a fogás!
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök félbevágva, kimagozva
- 1 édes hagyma meghámozva, felnegyedelve
- 1 fej fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- só és bors
- egy konzerv kókusztej
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 csipet Cayenne-bors
- zöldségek (például brokkoli, répa, zeller, kelbimbó, kiflikrumpli) és bagett a mártogatáshoz
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük bele a sütőtököt és dobáljuk mellé a hagymát és a fokhagymákat! Locsoljuk meg őket olívaolajjal, ízesítsük sóval és borssal, majd 25-30 perc alatt süssük puhára a tököt!
2. Ha a tök kicsit kihűlt, egy kanállal szedjük ki a húsát egy turmixgépbe, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymákat is, majd pürésítsük össze! Kókusztejjel lazítsuk a keveréket, szerecsendióval és Cayenne-borssal ízesítsük!