Gasztro

Fontos dolog derült ki a teljes kiőrlésű lisztről

Tizenkilencféle, boltban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg a TVE. Közleményükben azt írják, azért ezt a lisztfajtát választották, mert az egészséges táplálkozás terjedésével a teljes kiőrlésű lisztek egyre népszerűbbek.

Magyarországon a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát a lisztekben, ezért ezekre koncentrált vizsgálatában a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Megnyugtató, hogy a 19 vizsgált termék közül egyben sem találtak T-2 és HT-2 toxint, viszont DON-toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, de egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.

A legtöbb pontot (23) két olyan liszt kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni. Ezek a Naturgold Teljes őrlésű bio tönkölyliszt és a Piszkei Bio Teljesőrlésű tönkölybúzaliszt voltak.

A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.

Nem volt összefüggés a liszt fajtája és a mikotoxinszennyezettség között: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7 db), és rozslisztek (4 db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is, ahogy az ár sem befolyásolta a szennyezettség mértékét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top