Ilyenkor nem érdemes időigényes, bonyolult vagy teljesen új receptekkel kísérletezni, a különlegességekből álló hétvégi menüt tartogassuk nyugisabb hétvégékre. Most egyszerű, gyors ételekben érdemes gondolkodni, hogy jól is lakjon a család, de nekünk is maradjon időnk és energiánk a húsvéti sütés-főzésre. Ez a hétvégi menü pont ilyen! Arról nem is beszélve, hogy könnyebb fogásokból áll, így marad is hely a sok húsvéti finomságnak.
Ananászos eperturmix
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 300 g friss (hámozott) ananász
- 200 g eper
- 3 dl tej vagy növényi tej
- ízlés szerint méz
Az ananászt meghámozzuk, feldaraboljuk, az epret kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk.
A kókuszitallal együtt a gyümölcsöket egy mély tálba tesszük és botmixerrel turmixoljuk.
Ízlés szerint mézzel édesítjük, majd jól behűtve fogyasztjuk.
Egyszerű brokkolikrémleves Gordon Ramsay-től
- 1 nagy fej brokkoli
- 3 tk só
- frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
- víz
- olívaolaj
- kecskesajt – tálanként 2 szelet
- dióbél – tálanként 5 db
Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.
Bögrés süti 10 perc alatt
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 5 evőkanál étolaj
- 7 evőkanál tej
- 6 evőkanál porcukor (lehet 7-8 kanál is)
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
Két kb. 1,5-2 dl-es bögrébe adagoljuk a masszát – kb. 2/3 magasságig és mikrohullámú sütőben –, és legmagasabb fokozaton 3 (azaz három) perc alatt “megsütjük”.
Farfalle citromos-petrezselymes vöröslencseszósszal
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg vörös lencse
- 1 db citrom leve
- 1 csokor újhagyma
- 40 dkg farfalle
- pár csipet só
A vörös lencsét annyi vízben, hogy elfedje, megfőzzük. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
Mediterrán panzanella
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyérszeletek
- paradicsom
- uborka
- magozott olíva
- feta sajt
- sonka vagy szalámi
- olívaolaj
- fél citrom leve
- oregánó
Vágj kockákra pirított, teljes kiőrlésű kenyeret, és keverd össze felkockázott paradicsommal, feta sajttal, magozott olívabogyóval, karikákra vágott kígyóuborkával és szalámival. Löttyints rá egy kevés olívaolajat, csavarj rá egy fél citromot, és szórd meg oregánóval.