Fonott húsvéti kalács
“Nem sütök minden nap kenyeret és más péksüteményt sem, de ha sütök, akkor mindig rájövök, hogy gyakrabban kellene. Hát milyen jó illata van egy frissen sült kenyérnek vagy kalácsnak, nem? Már csak azért megéri. Az ízélmény meg ráadás. :)”
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő – vagy nálam most pl. 1 tasak szárított élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl habtejszín (nem felverve!:)
A tetejére:
- 1 db tojás
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Foszlós kalács
“Jön a húsvét, eldöntöttem, hogy megtanulok kalácsot sütni. Olyan igazi puha, foszlós kalácsot, mint amilyet a nagymamám sütött. Ő sajnos már nem él, ezért a családban kérdezősködtem, és szedtem össze a tapasztalatokat, recepteket. Megtanultam egy csomó praktikát. Ki gondolta volna, hogy a foszlós kalácsnak ilyen »titkai« vannak… Amit fotóztam, a harmadik recept. Ez lett a legtökéletesebb. Azóta megsütöttem még egyszer, biztos, ami biztos, ugyanilyen finom és foszlós lett. Átadom a titkokat, vigyázzatok rá. :)”
Hozzávalók:
- 80 g vaj
- 25 g élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 80 g cukor
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 csapott tk só
- 400 g finomliszt
- 100 g rétesliszt (ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor összesen 500 g finomliszt)
- 1 egész tojás a kenéshez
A recept folytatása a Falusi libák blogon olvasható.