A hihetetlenül intenzív ízt adó currypasztákat ma már szerencsére keleti boltokban könnyen megvásárolhatjuk, de mégis jobb, ha mi magunk készítjük, hiszen így saját ízlésünk szerint “állíthatjuk be” a savasságot, csípősséget, sósságot. Az alábbi zöldcurry-paszta receptje tényleg pofonegyszerű, és 10 perc alatt megvan – utána pedig használhatjuk szószokhoz, levesekhez, vagy akár salátaöntetnek is!
Hozzávalók:
- 1/2 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál köménymag
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 3 kicsi zöld csili (szár és a magok egy része nélkül)
- 1 zöld kaliforniai paprika kimagozva, felvágva
- 5 gerezd fokhagyma meghámozva
- 2 szár citromfű
- 1 púpos evőkanál friss, szeletelt gyömbér
- 1/2 csésze apróra vágott mogyoróhagyma
- 1 evőkanál friss kurkuma
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 3 evőkanál citromlé
- 1 lime leve és reszelt héja
- 2-3 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 evőkanál juharszirup vagy kókuszvirágcukor
Elkészítés:
1. A koriandermagot, köménymagot és egész borsot egy serpenyőben kicsit pirítsuk le, de figyeljünk, hogy ne égjenek oda!
2. A magokat mozsárban törjük össze, majd tegyünk mindent egy turmixgépbe, és alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat! Ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, citromot vagy csilit! Zárt üvegben, hűtőben tárolva 10 napig is eláll!