A csirkemell az egyik Jolly Joker a konyhában. Számos fűszerrel, szósszal variálhatjuk, ráadásul egészséges is, így a diétába is könnyen beilleszthető. Nincs olyan köret, ami nem állna jól neki, és kezdő szakácsok is bátran elkészíthetik, mert szinte garantált a siker. Egy dolog bukhatunk el, ha túlsütjük és kiszárítjuk. Jöjjön négy szuper csirkemelles recept.
Csirkemell a világ minden tájáról
Ha a hét minden napján csirkemellből készítünk vacsorát, akkor is izgalmas lenne minden esténk, hiszen a világ bármely nemzetétől szerezhetünk ihletet az elkészítésükhöz. A távol-keleti konyha rajongói dobják fel curryvel vagy narancsos-szezámaggal a csirkemellet, ami ráadásul paleo is. A retró ízek kedvelői pedig készíthetik a csirkemellet baconbe tekert tormás krémsajttal. Az olasz konyha rajongói pedig egyszerűen öntsék nyakon bazsalikomos paradicsomszósszal és már mehet is a sütőbe.
Brokkolis, csirkés tészta
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 40 dkg penne tészta
- 1 kisebb fej brokkoli
- olívaolaj
- 2 szál újhagyma
- 3 dl tejszín
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A penne tésztát feltesszük főni.
- Az újhagymát felkarikázzuk és olívaolajon megfuttatjuk.
- A felkockázott csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és ezt is a serpenyőbe tesszük az újhagymához, enyhén lepirítjuk.
- Mikor már kifehéredett a hús, felöntjük a főzőtejszínnel és belereszeljük a fokhagymát. 5-10 perc alatt puhára főzzük a csirkemellkockákat.
- Közben a brokkolit is roppanósra főzzük. Ha kész, beleforgatjuk a tejszínes csirkébe.
- A megfőtt tésztát is a brokkolis, tejszínes csirkéhez adjuk. Ha kell, a főzővízzel tudjuk lazítani a szószt.
- Az egészet összeforgatjuk.
Csirkemelltaco
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 1 csomag tortillalap
- só
- bors
- olívaolaj
- szárított oregánó
- majoránna
- római kömény
- fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- salátamix
- többszínű kaliforniai paprika
- konzerv kukorica
- koktélparadicsom
Elkészítés:
- A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk és borsozzuk.
- Elkészítjük a csirkemellpácot: olívaolajban elkeverjük a szárított fűszereket (oregánó, majoránna, római kömény, fűszerpaprika) és a reszelt fokhagymát. A csirkemellkockákat alaposan beleforgatjuk a pácba, és állni hagyjuk.
- Addig feldaraboljuk a salátát, paradicsomot és felcsíkozzuk a kaliforniai paprikát.
- A pácolódott csirkekockákat forró serpenyőben kisütjük.
- Majd egy másik, száraz serpenyőben lepirítjuk a tortillalapokat, és jól megpakoljuk zöldséggel és a fűszeres csirkemellel.
Joghurtos csirkemellsaslik
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 2 dl joghurt
- só
- bors
- mustár
- méz
- citrom
- rozmaring
- oregánó
- kakukkfű
- 1 db kaliforniai paprika
- koktélparadicsom
- 1 fej lila hagyma
Elkészítés:
- A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és beleforgatjuk a joghurtos pácba (joghurtot kikevertük mustárral, mézzel, citrom levével és a zöldfűszerekkel ízlés szerint)
- Felkockázzuk a paprikát és a lila hagymát is.
- Felhúzzuk a pálcikára egymás után a hozzávalókat és kevés olajjal kikent grillserpenyőben vagy grillrácson megsütjük.
Csirkemell mediterrán szósszal
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 1 doboz passzírozott paradicsom
- olívabogyó
- rozmaring
- oregánó
- bazsalikom
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A csirkemellet felszeleteljük. A szeleteket sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukon.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk a fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal.
- Szórunk köré olívabogyót és felezett koktélparadicsomot, és az egészet meglocsoljuk a passzírozott paradicsommal.
- Lefedve 180 fokos sütőben negyed óra alatt elkészül az istenien finom fűszerezésű csirkemell.