Hozzávalók:
- 500 g penne tészta
- 1 fej brokkoli
- 15 dkg sonka
- 1 tojás
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. liszt
- 5 dl tej
- 10+5 dkg reszelt Gouda sajt
- só-bors
- Egymással párhuzamosan végezzük a feladatokat, így gyorsabban tudunk haladni. A tésztát sós vízben megfőzzük, közben a brokkolit rózsáira szedjük, és forrásban lévő sós vízbe tesszük kb. 4 percre, majd lecsepegtetjük.
- Ezalatt a vajat egy lábasban megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lereszelt fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd a fél liter tejet, és kevergetve főzzük kb. 6-8 percig, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot, sózzuk-borsozzuk, és összekeverjük. Az egyharmad részét ráöntjük a lecsepegtetett tésztára, és megforgatjuk benne.
- Egy nagyobb jénai edényt előkészítünk, belekanalazzuk a tészta kb. felét, majd megszórjuk a feldarabolt sonkával, és a lecsepegtetett brokkoli nagy részét is rátesszük (néhány kisebb rózsát hagyunk csak meg, ami majd a tetejére kell). Ismét tészta következik, majd ráöntjük a sajtos-tejes keveréket, és a tetejére kb. 5 dkg reszelt sajtot szórunk. Néhány kisebb rózsa brokkolival megtűzdeljük, majd 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, amikor a tetején a sajt kezd megpirulni.