Ha úgy érzitek, hogy a hétvégén nagyon is megérdemelnétek egy kis édességet, akkor gyorsan álljatok neki valamelyik habos finomságnak! Ha csak valami gyors desszertre van idő, akkor jöhetnek a pohárkrémek, de ha ráértek egy kicsit többet bíbelődni a desszerttel, akkor komolyabb süteményeknek is érdemes nekikezdeni. Hoztunk mindenre példát, és egyúttal meg is nyugtatunk mindenkit, hogy a képek nézegetése önmagában még nem hizlal.
Gyümölcsös pavlova
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 3 ek. víz
- 15 dkg porcukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
A tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 1 ek. porcukor
- 20-25 dkg friss málna
A sütőt 190 fokosra előmelegítjük, és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben addig verjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet, és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, és további 5 percig folytatjuk a keverést, amíg egészen sűrű, szinte vágható és fényes lesz. A felvert, kemény habot a sütőpapírra kenjük (ha egyszemélyes adagokat készítünk, 6 egyforma halmot alakítsunk ki). Az előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet egy perc elteltével visszavesszük 140 fokra. Fél óráig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját konyharuhával kitámasztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a pavlovát.
Csokihab sült eperrel
- 50 ml tej
- 20 g vaj
- 230 g étcsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 200 ml tejszín
- 2 tk. vaníliás cukor
- 20 ml amaretto likőr
- csipetnyi só
Hozzávalók a sült eperhez:
- 2 ek. (kristály) cukor
- 400 g eper
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- továbbá:
- 3 ek. szeletelt mandula
- 12 amaretto keksz
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, negyedekre vágjuk, és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60-70 percig sütjük. Közben többször átkeverjük.
A csokoládéhabhoz a tejszínt a tejjel, a vajjal és a vaníliás cukorral forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a mandulalikőrt, valamint a kisebb darabokra tördelt csokoládét, és habverővel az egészet addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. A krémet 60 percre hűtőszekrénybe tesszük – kb. ennyi idő alatt besűrűsödik.
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd a sűrű tejszínes csokoládékrémbe forgatjuk.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
Desszertes poharakba 2-2 mandulás kekszet morzsolunk. A poharakat megtöltjük a csokoládéhabbal, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tetejére 1-1 ek. felmelegített sült epret kanalazunk, megszórjuk egy kevés pirított mandulával, és azonnal tálaljuk.
Habos epres / szilvás
Tészta:
- 1 csésze + 2 ek. liszt
- 1 ek. cukor
- 1/4 tk. só
- 3-4 ek. víz
- 6 ek. vaj
Töltelék:
- 1/3 csésze cukor
- 3 ek. víz
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 ek. étkezési keményítő
- 15 dkg eper vagy 4 szem szilva
- 1 tk. mandulaaroma
Tojáshab:
- 1/3 csésze cukor
- 3 tojásfehérje
- 1/4 csésze víz
- 1 csomag vaníliás cukor
Ananászos-kókuszos tiramisu
Hozzávalók:
- egy kis darab vaníliarúd
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg cukor
- 3 dl tejszín
- 5 dkg mascarpone
- 15 dkg angolkrém
- 15 dkg babapiskóta
- kókuszreszelék
- ananász vagy ananászkonzerv
- 3 tojássárgája
Körtefelfújt habsipkával
Hozzávalók:
- 2 + 4 ek. cukor
- 2 tojásfehérje
- 4 dl víz
- 4 körte
- 1 citrom leve
- 50 g aszalt vörös áfonya
- 20 dkg babapiskóta
- 1 tk. fahéj / gyömbér
A körtéket megmossuk, magházukat kiszedjük, majd a vízben a 2 evőkanál cukorral, a citromlével és fűszerrel puhára főzzük.
A babapiskótákat egy kerámiatál aljára rendezzük, rátesszük a körtét, és a főzőlével meglocsoljuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Rászórjuk az áfonyát.
A fehérjéből habot verünk, amikor már keményedik, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és legalább 1 percig verjük utána, hogy szinte vágható, kemény masszát kapjunk. Ezt kanállal vagy habzsákkal a körtés rész tetejére tesszük, és 170 fokos sütőben grill fokozaton vagy légkeveréssel éppen csak addig sütjük, míg a tetejének lesz egy kis színe.
Csokis joghurthab
Hozzávalók:
- 8 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg natúr joghurt
- 2 ek. méz
A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet.
Habos isler
Hozzávalók:
A tésztához:
- 58 dkg liszt
- 32 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 tk. sütőpor
- 1 ek. víz
A töltelékhez:
- 5 tojásfehérje
- 150 ml víz
- 40 dkg porcukor
- 2 ek. citromlé
A mázhoz:
- 40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki
- 7 ek. napraforgóolaj
Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsiben világossárgára sütjük. Kihűtjük. Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.
Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehércsoki-csíkokkal díszíthetjük.
Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés.
Forrás: A szolnoki habos isler Facebook-oldala
Csokis-banános pohárkrém
Hozzávalók:
- 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
- 2-3 banán
- 3 dl habtejszín
- kakaós piskóta/csokis sütemény/csokiskeksz-morzsa
- 5 dkg porcukor
A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni.
A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertet: A pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk, és abból is csepegtetünk rá.
Banános-mandulás csokitorta
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 5 tojás
- fél tasak sütőpor
- 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
- 3 ek. amaretto likőr
Hab:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 1-2 ek. porcukor
Töltelék:
- 1-2 banán
Forma kikenés:
- kikenéshez vaj
- kikenéshez kakaópor
Tetejére:
- 5 dkg szeletelt mandula
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész süteményeket félretesszük hűlni. Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk.
Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A banánokat felszeleteljük. Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával. Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.