Gasztro

Fehér kesztyűs kolbászos szendvics: így született meg a hot dog

Ha a junk food-kategóriában érmeket osztanának, a hot dog is odaférne a pizza és a hamburger mellé a dobogóra. Hogy mitől lett egy ilyen egyszerű étel ennyire népszerű? Elmeséljük!

Forró kutya? Á, dehogy! Kolbászos szendvics!

Bár Amerikában a legnépszerűbb, ezért sokan hajlamosak azt hinni, hogy amerikai eredetű étel a hot dog, valójában német találmányról van szó. A bécsiek szerint a Wienerwursttal kezdődött minden, a frankfurtiak viszont meg vannak róla győződve, hogy a Frankfurter Wurst minden hot dog atyja. Az igazság valószínűleg a frankfurtiak oldalán áll, vannak ugyanis olyan feljegyzések, melyek szerint a 17. században már zsemlébe csomagolt frankfurti kolbászkát árult Johann Georghehner bajor hentes. 

Később aztán az Egyesült Államokba is német közvetítéssel jutott el a kolbászos szendvics, 1870 környékén ugyanis Charles Feltman, német bevándorlók szülötte nyitott egy kis standot a New York-i Coney Islanden, ahol frankfurti kolbászt és savanyú káposztát kezdett árulni. Hamar híre ment az újdonságnak, így nemsokára már a baseballmeccsek kedvelt kísérője lett a zsemlével és savanyú káposztával kínált frankfurti. 

Fotók: Getty Images
Fotók: Getty Images

A “termékfejlesztés” is beindult, és 1904-re már megszületett a ma ismert “hot dog kifli” prototípusa is. Egy St. Louis-i árus nevéhez fűződik a kifli kifejlesztése, ő volt az, aki először fehér kesztyűt adott a vásárlóinak a szendvicsevéséhez, hogy ne kenjék össze a kezüket. A vásárlók azonban nem hozták vissza a kesztyűket, ezért a leleményes árus megkérte pék ismerősét, hogy készítsen egy olyan péksüteményt, ami hasonlít a zsemlére, de megtartja a kolbászkát, és kulturáltan ehető. Így született meg a hot dog kifli.

Na jó, de akkor miért lett hot dog?

A Yale egyetem hallgatói használták először a hot dog kifejezést a kolbászos szendvicsekre, utalva a kolbászok húsának bizonytalan eredetére. Akkoriban ugyanis még Európában és Amerikában is viszonylag gyakran készült kolbász kutyahúsból, számukra pedig a kolbász egyet jelentett a kutyahússal, így ráragasztották ezt a nevet. 

Fehér kesztyűs kolbászos szendvics: így született meg a hot dog

Egy másik legenda szerint 1900-ban Thomas Aloysius Dorgan sportkarikaturistának köszönhető az elnevezés. A baseballmeccseken ugyanis mindenki a kolbászos szendvicset ette, így egy idő után úgy gondolta, hogy ideje megörökítenie ezt a jelenséget, és rajzolt egy kis képregényt, amiben a kolbászos szendvicseket zsemlében lapuló tacskóként ábrázolta és azt a címet adta a képregénynek, hogy get your hot dogs

Hot dog-zabálás tökélyre fejlesztve

Japánban 50.000 forintba kerül a világ legdrágább hot dogja, Izlandon másnaposság ellen hotdog-levest esznek, és az egész világ odavan a hot dogért, de továbbra is Amerikában a legnépszerűbb. Ott még Nemzeti Hot Dog Tanács is van, amely – többek között – folyamatosan gyűjti az adatokat a hot dog fogyasztásról, pontosan definiálja a hot dogokban felhasználható kolbászok típusait (kutyahús nincs köztük!) és még sörtippeket is ad, hogy csak a legfontosabb feladatait említsük. 

Fehér kesztyűs kolbászos szendvics: így született meg a hot dog

Kimutatásaik szerint évente közel 20 millió hot dog fogy csak a baseballmeccseken, július 4-én 150 millió hot dog fogy el országszerte, és a hot dog csúcsszezonja idején másodpercenként átlagosan 800 db hot dog fogy az USA-ban. Ezt leírni is hihetetlen, nemhogy elfogyasztani! Különösen, ha levonjuk belőle az Amerikában szintén igencsak divatos “mentesen” táplálkozók számát, akik feltehetően egyetlen hot dogot sem esznek meg. 

Vannak viszont lelkes hot dog rajongók, akik mit sem törődnek a glutén, zsír, és egyéb faktorokkal, sőt, kifejezetten szeretnek ilyen “veszélyesen élni”, és még hotdog-evő versenyeken is elindulnak. Egy ilyen versenyen a győztes 10 perc alatt 70 hot dogot eszik meg – ha egyáltalán evésnek lehet ezt nevezni. Íme egy kis ízelítő a 2014-es versenyből:

A jó hot dog titka

  • A hot dog szíve-lelke a jó virsli! Vannak csirke, pulyka, sőt szójavirslik is a piacon, a valódi virsli sertés- vagy marhahúsból, esetleg a kettő keverékéből készül. A frankfurti és a bécsi fajtákból lesznek a legjobb hot dogok! 
  • A virslit többféleképpen készíthetjük el. A leggyorsabb és egyben legigénytelenebb verzió a mikrózás. Ennél egy fokkal jobb a vízben főtt és a sült változat, de az igazi ínyencek a grillezettre esküsznek! Ilyenkor négyszer fordítsuk meg a virslit, hogy mind a négy fele barnára grilleződjön, amihez egy-két perc bőven elég oldalanként. Ha mégis a főzést választjuk, érdemes kipróbálni a sörben főzést is.
  • Amerikában komoly iparág épül a hot dog kifli gyártására, de itthon nincs akkora választék, így annyi a fontos, hogy jó minőségűt válasszunk. Lehet teljes kiőrlésű vagy rozskifli, sajtos vagy sima, az a fontos, hogy friss legyen! A kiflit is rádobhatjuk egy picit a grillre, hogy megmelegedjen, de a virslivel ellentétben nem fontos, hogy ez is forró legyen. Amerikában népszerű, és egy-két helyen már nálunk is látni, a pálcikára tűzött, tésztába csavart és olajban sütött változatot, de a klasszikus hot dog esetében a virslit a félbevágott vagy kilyukasztott kiflibe tesszük. 
Fehér kesztyűs kolbászos szendvics: így született meg a hot dog
  • A legelső hot dogban a kolbászka mellett savanyú káposzta is volt, és ma is sokan kínálják így a hot dogot, érdemes kipróbálni. Népszerű – és nagyon finom –,  benne a pirított hagyma és a sült fokhagyma is. Különleges az Amerika egyes részein népszerű krumplis (főtt és pépesre zúzott) változat , és a babpürével turbózott verzió is. 
  • Európában már akkoriban is népszerű volt a mustár és a ketchup, amikor a hot dog őse megszületett, így ezekkel a szószokkal kínálták Amerikában is, de ma már milliónyi változat létezik. Ketchupból érdemes kipróbálni a curryset vagy a jalapeno paprikásat, mustárból pedig a mézes vagy a tormás, esetleg a fűszeres barna mustár is jó választás lehet. A chilis szósz, egy jó salsa mártás és a folyékony sajt is nagyon jót tesz a hot dognak. 
  • Aki a húst is hússal enné, az a virslihez adagolhat némi füstölt bacont – Mexikóban ez mindennapos kiegészítő, és a sajtos feltét sem ártott még soha egy hot dognak sem. 

 

Chilis hot dog

Hozzávalók:

  • Hot dog kifli/buci
  • Bucinként 2 szelet cheddar sajt
  • Bucinként 1 darab virsli
  • Chilis killer töltelék

Hozzávalók a chilis részhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. olaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 csésze ketchup
  • 1/8 csésze barbecue szósz
  • fél ek. chili szósz
  • 1 ek. mustár

Olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és morzsásra pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 3-4 percig együtt főzzük. Közben összekeverjük a ketchupot, a barbecue szószt, chili szószt és mustárt, és ha letelt a 4 perc, hozzáadjuk a hagymás húshoz. Jól összekeverjük, csökkentjük a lángot és kb 10 percig főzzük együtt. Ha túl kevésnek találjuk a folyadék mennyiségét, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk.

Közben egy serpenyőben nagyon kevés olajon ropogós kérgűre sütjük a virsliket, és ha kész van minden, akkor fogunk egy hot dog kiflit, félbevágjuk, rárakunk 1 szelet cheddar sajtot, rá 1 virslit, rá egy nagy kanál chilis húst, még egy szelet sajtot és rá a buci másik felét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top