Hétvégi menü, amivel meglepheted anyukádat, nagymamádat

nlc | 2017. Május 05.
Ideje átvenni a fakanalat, és kezünkbe venni a sütés-főzést. Máskor is, de ezen a hétvégén különösen örülni fognak az anyukák, nagymamák, ha a hétvégi menüt nem nekik kell elkészíteni.

Mi most egy viszonylag egyszerű receptekből álló “mindenes” hétvégi menüt hoztunk, de készülhet vega hétvégi menü, komoly, húsos hétvégi menü, vagy akár diétás hétvégi menü is. Tervezzétek meg már ma a menüt, aztán irány a piac és a bolt, és holnap kezdődhet a főzőcske! Melléfogni nem lehet, nincs anyuka, aki ne örülne, ha a gyerek(ek) főztjét eheti.

 

Csokis-müzlis keksz 

Hozzávalók:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a puha vajat, a porcukrot, a narancs reszelt héját, valamint a vaníliacukrot. Robotgéppel habosra keverjük, egy csipet sót adunk hozzá. Átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd kanállal a masszához keverjük, és ezzel el is készült a kekszalapunk. Belekeverjük a csokoládés müzlikeveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk. Hagyjunk a kekszek között 3-4 cm távolságot, mert sütés közben veszi fel a kerek kekszformát. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb kekszeket, Én a nagyobb fajtákat készítettem most el. Sütés: 175 fokon 17 perc a sütő középső részében.

 

Burgonyakrémleves kukoricával és sonkával

Hozzávalók 4 személyre:

A hámozott, kockázott krumplit a darabolt újhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter sós vízben. Ha megfőtt a krumpli, turmixoljuk össze a levest a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítsük, keverjük el benne a lecsöpögtetett kukoricát. A vékonyra szelt, majd kockázott sonkát kevés olívaolajon süssük ropogósra. A forró levest tálaláskor csepegtessük meg olívaolajjal, szórjunk bele sült sonkát és vágott koriander- vagy petrezselyemzöldet.

 

Szardellaszószos tészta

Hozzávalók (2 főre):

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény.

Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni.

A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált, levesszük a tűzről.

A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.

A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre.

A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen.

Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk. 

Citromos “tiramisù”

Hozzávalók 4 személyre:

A tejfölt keverjük el a porcukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Rétegezzük tálba a citromos tejfölt és a babapiskótát. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe. (Reggel, strandolás előtt állítsuk gyorsan össze.) A citromtól kicsapódott savó megpuhítja a piskótát, olyan szaftos lesz, mintha belocsoltuk volna sziruppal, a tejföl pedig szinte vághatóvá sűrűsödik.

 

“Pizza” kenyérből

Hozzávalók 4 személyre:

A felszeletelt kenyereket szorosan helyezzük egymás mellé tűzálló tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal, előmelegített sütőben grillezzük elő világos aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, dörzsöljük be a fokhagymával. A paradicsompürét keverjük el sóval, borssal, kenjük meg vele a kenyérszeleteket, osszuk el rajta a negyedelt koktélparadicsomokat, kézzel morzsoljuk rá a mozzarella sajtot (egyenletesebben tudjuk így elosztani, mint ha karikákra szelve tennénk rá), majd tegyük vissza sülni 15 percre. Friss bazsalikommal szórva kínáljuk. Ízlés szerint gazdagíthatjuk extra feltétekkel.

 

Exit mobile version