Mi most egy viszonylag egyszerű receptekből álló “mindenes” hétvégi menüt hoztunk, de készülhet vega hétvégi menü, komoly, húsos hétvégi menü, vagy akár diétás hétvégi menü is. Tervezzétek meg már ma a menüt, aztán irány a piac és a bolt, és holnap kezdődhet a főzőcske! Melléfogni nem lehet, nincs anyuka, aki ne örülne, ha a gyerek(ek) főztjét eheti.
Csokis-müzlis keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 14 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 tk. sütőpor
- 250 g csokis müzli
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a puha vajat, a porcukrot, a narancs reszelt héját, valamint a vaníliacukrot. Robotgéppel habosra keverjük, egy csipet sót adunk hozzá. Átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd kanállal a masszához keverjük, és ezzel el is készült a kekszalapunk. Belekeverjük a csokoládés müzlikeveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk. Hagyjunk a kekszek között 3-4 cm távolságot, mert sütés közben veszi fel a kerek kekszformát. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb kekszeket, Én a nagyobb fajtákat készítettem most el. Sütés: 175 fokon 17 perc a sütő középső részében.
Burgonyakrémleves kukoricával és sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg krumpli
- 10 dkg füstölt, nyers sonka
- 2 dl tejföl
- 20 dkg kukorica (konzerv)
- 2-3 szál újhagyma
- só, frissen őrölt bors
- pár csepp frissen facsart citromlé
- friss korianderzöld (helyettesíthető petrezselyemmel)
- extra szűz olívaolaj
A hámozott, kockázott krumplit a darabolt újhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter sós vízben. Ha megfőtt a krumpli, turmixoljuk össze a levest a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítsük, keverjük el benne a lecsöpögtetett kukoricát. A vékonyra szelt, majd kockázott sonkát kevés olívaolajon süssük ropogósra. A forró levest tálaláskor csepegtessük meg olívaolajjal, szórjunk bele sült sonkát és vágott koriander- vagy petrezselyemzöldet.
Szardellaszószos tészta
Hozzávalók (2 főre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 35 ml olívaolaj (kb. 2,5 ek.)
- 1/4 teáskanál cukor
- 30-35 g olajban eltett szardella
- 10 g vaj
- 60 ml teljes tej
- 250 g linguine, spagetti, bucatini
- 1 nagy csokor petrezselyem
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény.
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni.
A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált, levesszük a tűzről.
A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.
A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre.
A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen.
Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk.
Citromos “tiramisù”
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg babapiskóta
- 5 dl tejföl
- 15 dkg porcukor
- 1 db (bio) citrom
A tejfölt keverjük el a porcukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Rétegezzük tálba a citromos tejfölt és a babapiskótát. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe. (Reggel, strandolás előtt állítsuk gyorsan össze.) A citromtól kicsapódott savó megpuhítja a piskótát, olyan szaftos lesz, mintha belocsoltuk volna sziruppal, a tejföl pedig szinte vághatóvá sűrűsödik.
“Pizza” kenyérből
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg fehér kenyér (lehet szikkadt is)
- 4 dl paradicsompüré
- 20 dkg koktélparadicsom
- 25 dkg mozzarella
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só
- extra szűz olívaolaj
- friss bazsalikom a tálaláshoz
A felszeletelt kenyereket szorosan helyezzük egymás mellé tűzálló tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal, előmelegített sütőben grillezzük elő világos aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, dörzsöljük be a fokhagymával. A paradicsompürét keverjük el sóval, borssal, kenjük meg vele a kenyérszeleteket, osszuk el rajta a negyedelt koktélparadicsomokat, kézzel morzsoljuk rá a mozzarella sajtot (egyenletesebben tudjuk így elosztani, mint ha karikákra szelve tennénk rá), majd tegyük vissza sülni 15 percre. Friss bazsalikommal szórva kínáljuk. Ízlés szerint gazdagíthatjuk extra feltétekkel.