Ma fél áron fagyizhatunk országszerte, amit ki is használunk pár gombóc fagyival, de aztán jöhetnek a házi fagyik is. A mélyhűtő már úgyis kiürült, a téli tartalékokat feléltük, bőven van hely a saját készítésű fagyik dobozainak. Érdemes ezekkel az egyszerűbb receptekkel alapozni májusban, és aztán fokozatosan próbálkozni különlegesebb ízekkel és bonyolultabb fagyis édességekkel.
Jeges joghurt
Az alapverzióban keverj össze natúr vagy görög joghurtot egy kis tejjel, aztán tegyél bele kis eperdarabkákat vagy akár ribizlit. A “bonyolultabb” verzióban kekszdarabkákat is tesznek bele, a lényeg, hogy ha nagyon egészséges verziót akarsz, ezt hagyd ki. (Vagy tegyél bele egészséges kekszet!) Aztán tedd jégkrémformába és fagyaszd le!
Klasszikus vaníliafagyi
Hozzávalók:
- 0,5 l tej
- 1 rúd Bourbon vanília
- 150 g cukor
- 6 szép tanyasi tojás sárgája
- 0,25 l folyékony, de nagy zsírtartalmú tejszín (minimum 30%-os)
Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal. Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral, nem kell habosra. Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre. Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.
Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, nagyjából 20-30 perc alatt krémes lesz. Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!
Epres granita
Hozzávalók:
- 7 dl víz
- pár levél menta vagy bazsalikom
- ízlés szerint eper
- 10-20 dkg porcukor
Az epret és a pár bazsalikomlevelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható.
Túró Rudi-fagyi
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8-10 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín (nem felverve)
- 2 dl natúr joghurt
- 2 dl tejföl
A tálaláshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Citromos joghurtfagyi
Hozzávalók:
- 250 ml habtejszín
- 10 dkg cukor
- 3,8 dl natúr joghurt
- 0,5 ek. rum
- 1 citrom leve
A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alkoholt és a citromlevet. Műanyag dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük. Valamivel fogyasztás előtt vegyük ki, könnyebb lesz adagolni.
Mascarponés meggyfagyi
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg meggy
- a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen, akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.
Sós karamellfagyi
Hozzávalók:
- 15 dkg kristálycukor
- 350 ml zsírdús tejszín (legalább 30%-os)
- 350 ml teljes tej
- 5 tojássárgája
- nagy csipet só
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Fahéjfagyi
Hozzávalók:
- 1 kk. őrölt fahéj
- 400 ml kókusztej
- 6-8 dkg barnacukor
- 1 kk. kukoricakeményítő
A recept Marmalade blogján folytatódik.
Avokádófagyi
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 konzerv (400 g) kókusztej
- 1,5 avokádó
- 1 teáskanál citromlé
- 1/3 bögre barnarizs- vagy sima rizsszirup
- A kókusztejet tedd mélyhűtőbe egy éjszakára.
- A meghámozott, darabokra vágott avokádót tedd aprítóba a citromlével. Addig aprítsd, amíg sima masszát nem kapsz.
- A kókusztejen lévő folyadéktól szabadulj meg, a sűrű krémet pedig verd fel egy habverővel habos állagúvá. Óvatosan keverd hozzá az avokádókrémet és a rizsszirupot is.
- Öntsd a masszát egy tepsibe, amit lefedve tégy a fagyasztóba 4 órára.
- Miután kivetted, várj 1-2 percet, hogy szobahőmérsékletűre olvadjon, és már élvezheted is!
Eperfagyi
Hozzávalók:
- 30 dkg fagyasztott eper
- 20 dkg kókuszkrém (Cocomas)
- 2 ek. méz
- 2 ek. rózsavíz
A tetejére:
- kókuszpehely
- vadrózsaszirmok
A recept a Tétova ínyenc blogon folytatódik.
Csokoládékrémes-tejszínhabos fagylalttorta
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
- 1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
- 1 ek. porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
- 6 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 3 dl főzőtejszín
- 6 dkg holland kakaópor
- 1 ek. méz
1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.