Eperszezonban nincs is más dolgunk, mint naponta kijárni a piacra, vagy leugrani a sarki zöldségeshez, és beszerezni az aznapi eperporciót. Fontos, hogy egyszerre ne vegyünk nagyon nagy mennyiséget, hacsak nem befőzésre készülünk, mivel a frissen leszedett eper hamar megromlik. Ha mégis több van otthon, mint amennyit elmajszolunk, akkor süssünk belőle süteményt, mondjuk egy nagyszerű epres brownie-t.
Epres brownie, az új kedvenc
Az amerikai receptes könyvek telis-tele vannak töményen édes süteményekkel, amikből bizony nem sajnálják a hozzávalókat. Az epres brownie alapja is egy nagy klasszikus, ami csupa csoki, vaj és cukor. Ez a három összetevő biztos, de az epres brownie alapreceptjét is sokféleképpen készítik, ahány ház, annyi szokás alapon. Ha pedig valaki túl töménynek találja az alapreceptet, próbálja ki málnával vagy eperrel a brownie-t. A zamatos, esetleg savanykás, nyár eleji gyümölcsök segítenek, abban, hogy a brownie könnyedebb legyen.
Epres brownie hozzávalók (16 szeletre):
- 130 g kókuszzsír
- 250 g pálmacukor
- 250 g étcsokoládé
- 70 g keserű kakaópor
- nagyobb csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 60 g mandulaliszt
150 g friss eper
Öntet:
- 60 g kókuszzsír
- 50 g keserű kakaópor
- 2 ek juharszirup (agavé vagy méz is lehet)
Epres brownie elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 160 fokosra. Egy kisebb tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a széleken túllógjon.
- A kókuszzsírt olvasszuk fel, majd keverjük bele a pálmacukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport és a sót. Egészen addig melegítsük együtt, míg a cukor teljesen fel nem olvad.
- Hagyjuk egy picit kihűlni, és óvatosan adjuk hozzá a tojásokat, folyamatos kevergetés mellett, nehogy a tojás összeugorjon. Keverjük, míg szép, fényes masszát nem kapunk.
- Végül adjuk hozzá a mandulalisztet, keverjük el, és öntsük az egészet a kibélelt tepsibe.
- 20-25 percig süssük, fogpiszkálóval megszúrva ellenőrizzük. Akkor jó, ha a teteje már kemény, de belül még szaftos, nedves a tészta. Ne süssük túl, mert akkor törik! Hagyjuk kihűlni.
- Az epres brownie-hoz az epreket mossuk meg, a zöld szárát vágjuk le, A gyümölcsöt daraboljuk fel, majd rendezzük el a kihűlt brownie tetejére.
- Habverővel keverjük el az olvasztott kókuszzsírt a kakaóporral és a juharsziruppal. Öntsük az epres brownie tetejére úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson, majd legalább egy órára tegyük a hűtőbe.