A diétázók most gyorsan forduljanak el, vagy keressék ki a diétázós hétvégi menüket, mert ebből a maiból nem sajnáltuk a kalóriát. Nagy kedvenceket választottunk, amelyekkel garantáltan örömet szerezhetünk a gyerekeknek ezen a hétvégén. Az már csak ráadás, hogy a gyereknapi hétvégi menüvel mi, felnőttek is nagyon jól járunk!
Nutellás keksz tejjel
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g liszt
- 125 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 100 g vaj
- fél zacskó sütőpor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 125 g (világos) nádcukor
- 100 g étcsokoládécseppek
- 50 g Nutella
Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót, és tegyük félre. A vajat és a Nutella krémet olvasszuk fel gőz fölött, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el. Ezután keverjük bele fakanállal a csokoládécseppeket. Ha lehet, tegyük a masszát 1 órára hűtőszekrénybe. A tepsi alját béleljük ki sütőpapírral. Formázzunk a tésztából 5 cm átmérőjű golyócskákat, a tetejüket könnyedén lapítsuk be a tenyerünkkel, a tepsiben hagyjunk közöttük elég helyet. Süssük 8-10 percig. Várjunk, amíg kicsit kihűlnek a kekszek, majd szedjük föl a sütőpapírról, és helyezzük rácsra.
Paradicsomleves sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 teáskanál cukor
- 8 dkg reszelt sajt
- 4 szelet (szikkadt, héj nélküli) kenyér
- fél db zellergumó
- 1 csokor bazsalikom
- 4 evőkanál olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1,5 dl paradicsomlé
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, kés lapjával megroppantjuk, finomra vágjuk. Az olajat felhevítjük, majd a hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paradicsomlevet. A zellert megpucoljuk, felkockázzuk, a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg a zeller megpuhul. Leturmixoljuk. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük. A bazsalikomot is beleturmixoljuk. A kenyerek héját levágjuk, majd kis kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, ebben megpirítjuk a kenyérkockákat. A sajtot lereszeljük, majd a krutonnal együtt a levesre szórjuk.
Hamburger házilag
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 1 kg darált marhahús
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kaliforniai paprika
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
A sütéshez:
- kevés étolaj
A burgerhez:
- hamburgerbuci – házi készítésű bucihoz recept itt
- kaliforniai paprika
- édes chililekvár (elhagyható)
- lila hagyma
- salátalevél
A fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük. A húspogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, majd kevés olajon kisütjük. Minden húspogácsára édes chililekvárt kenünk, és a zöldségekkel “kibélelt” hamburgerbuci közepére rakjuk.
Csupa csoki palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje, habbá verve
- 3 ek. cukor
- 3,5 dl tej
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 és 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- 100 g apróra vágott étcsoki
- 1 ek. vaj vagy olaj a sütéshez
- 1 bögre tejszín
- 225 g csokichips
- málna
A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 3,5 dl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.
A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!
Csokis popcorn
Hozzávalók:
- enyhén sós pattogatott kukorica
- 10 dkg cukorka
- csokoládé
Olvaszd meg a cukrot egy tálban a mikróban. Olyan tálra van szükséged, amelyben elfér egy adag popcorn. A cukrot közepes fokozaton tedd a mikróba 15 másodpercre, majd keverd meg, és rakd vissza újabb 15 másodpercre. Folytasd ezt mindaddig, amíg egészen el nem olvad a cukor, általában 1-2 perc alatt készül el. Ezután öntsd bele a popcornt, és óvatosan kavard össze úgy, hogy a lehető legjobban átjárja a cukor a kukoricákat. Locsold meg olvasztott csokival, és kész is!
Sütőben sült sajtos tészta
Hozzávalók:
- 3 evőkanál liszt
- 0,5 kg pennetészta
- 15 dkg kolbász
- ízesítéshez őrölt bors
- 5 evőkanál vaj
- 4 csésze tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 25 dkg sajt
A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.