Az év többi napján fegyelmezettek vagyunk: házi májkrémet készítünk a szendvicshez, gondoskodunk arról, hogy elég zöldséget és gyümölcsöt egyenek a gyerekek, és ha szerencsénk van, ezt ők is természetesnek érzik. Na de ilyenkor, gyereknapon igazán engedhetünk egy kicsit! Mert hiába a legfinomabb saláta és a szuperegészséges quinoafasírt, az édességek verhetetlenek! Úgyhogy, ha már hazajöttetek a gyereknapi kirándulásról, akkor süssetek még egy kis finomságot a gyerekeknek, és teljes lesz a boldogság!
Mogyoróvajas banán csokiba mártva
Hozzávalók:
- 3 közepes méretű, érett banán
- 1/4 csésze mogyoróvaj
- 280 gramm étcsoki
Vágjunk vékonyabb karikákat a banánból, és a karikák felét kenjük meg mogyoróvajjal! A sima karikákat nyomjuk a megkent banánokra és a “töltött banánokat” rakjuk hűtőbe legalább 1 órára. Az étcsokoládét gőz fölött vagy mikróban olvasszuk fel, folyamatos kevergetés mellett temperáljuk. A banánfalatkákat vegyük ki a hűtőből, és jó alaposan mártsuk a csokiba őket, hogy mindenhol befedje a gyümölcsöt! Gyorsan dolgozzunk, két villát használva! A kész falatkákat helyezzük sütőpapírra, aztán mehetnek vissza a hűtőbe újabb 3 órára.
A legcsokisabb csokis keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 7 dkg vaj
- 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
- 1 mk. szódabikarbóna
- 7 dkg darált mandula
A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Zserbós sütinyalóka
Hozzávalók:
- 1 ek. víz
- 15 dkg darált dió
- 1 ek. porcukor
- 1 ek. lekvár
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 2 ek. víz
- Bevonat: 15-20 dkg étcsokoládé
A diót ledaráljuk, az aszalt sárgabarackot aprítógépben vagy késsel felaprítjuk. Az alapanyagokat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél-egy órára. Ha letelt a hűlési idő, vízgőz felett vagy alacsony lángon kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét. Jégkrémpálcikákat és egy vastagabb hungarocell darabot készítünk elő (elektronikai eszközök dobozából érdemes kimenteni, ha nincs, kis poharakkal is próbálkozhatunk) és elővesszük a hűtőből a gombócokat. A pálcikát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, beleszúrjuk a gombócba, majd egy kiskanálnyi étcsokoládéban megforgatjuk a gombócot, figyelve, hogy mindenhova jusson csokoládé, a felesleget pedig lecsepegtetjük. A pálcikát beleszúrjuk a hungarocellbe, majd ha megtelt a hungarocell, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.
Villámgyors nutellás falatok
- 2 rúd leveles tészta (lehet mélyhűtött és friss)
- 1 tojás
- Nutella
- porcukor
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral. A mélyhűtött leveles tésztát hagyd kiolvadni. Tedd egymásra a két kihajtogatott lapot, kissé nyújtsd ki, csillag vagy kerek formákat szúrj ki belőlük. A megmaradt tésztát gyúrd össze, ismét nyújtsd vékonyra, és szúrj belőle formákat. Ismételd a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy. Helyezd a süteményt a tepsire, közepükbe ujjaddal készítsd mélyedést. A felvert tojással kend meg a formákat. Kiskanálnyi Nutellával töltsd meg a mélyedéseket. Told a szuperegyszerű sütit a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süsd szép pirosra. Közvetlenül a tálalás előtt szórd meg kevés porcukorral.
Nutellás keksz
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 100 g étcsokoládé cseppek
- 125 g (világos) nádcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- fél zacskó sütőpor
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 125 g cukor
- 50 g Nutella
Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót, és tegyük félre. A vajat és a Nutellát olvasszuk fel gőz fölött, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el. Ezután keverjük bele fakanállal a csokoládécseppeket. Ha lehet, tegyük a masszát 1 órára hűtőszekrénybe. A tepsi alját béleljük ki sütőpapírral. Formázzunk a tésztából 5 cm átmérőjű golyócskákat, a tetejüket könnyedén lapítsuk be a tenyerünkkel, a tepsiben hagyjunk közöttük elég helyet. Süssük 8-10 percig. Várjunk, amíg kicsit kihűlnek a cookie-k, majd szedjük föl a sütőpapírról, és helyezzük rácsra.
Roppanós csokis–mogyoróvajas bombák
Hozzávalók 40-50 darabhoz:
- 1/2 csésze sózott vaj
- 2 csésze krémes mogyoróvaj
- 3 csésze porcukor
- 3 csésze ropogós rizspehely
- 2 csésze étcsoki
A vajat és a mogyoróvajat tedd egy hőálló tálba, majd tedd a mikróba 1 percre. Keverd össze, add hozzá a porcukrot és a rizspelyhet. Dolgozd össze alaposan, majd formázz belőle golyókat. Az így kapott golyókat pakold egy sütőpapírral borított tepsire és tedd be a fagyasztóba 15 percre. Ezalatt olvaszd fel az étcsokit, majd ha letelt a negyed óra, mártsd meg benne a golyókat! Tedd őket vissza a papírra, szórj rájuk még egy kis rizspelyhet, majd hagyd őket állni, amíg a csoki teljesen meg nem köt rajtuk.
Gyümölcssünik
Hozzávalók:
- egész bors
- pár szem szegfűszeg
- kisebb méretű körte
- sok szőlő
- fa fogpiszkáló
A szőlőszemeket rászúrjuk a fogpiszkálóra, majd a körtébe illesztjük. Szemei helyére nyomjuk az egész borsot, orra és a farka a szegfűszeg.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi libák blog szerzője készítette.
Gyümölcsjégkrém
Hozzávalók:
- kivi
- eper
- málna
- sárgadinnye
- barack
- bodzaszörp/ice-tea/almalé hígítva
A gyümölcsöket (ha kell) meghámozzuk, feldaraboljuk és egy álló jégkrémkészítő formába tesszük, jó sűrűn, majd felöntjük a hígított szörppel vagy almalével és mélyhűtőbe tesszük. 2-3 óra múlva kivesszük és kész is.