Gasztro

Meghalt a hawaii pizza feltalálója

83 éves korában elhunyt az ember, aki elsőként készítette el minden idők talán egyik legmegosztóbb pizzáját. Sam Panopoulos tett először ananászt a pizzatésztára, így született meg a hawaii pizza.

Sam Panopoulos Görögországból emigrált Kanadába 1954-ben, húsz évesen, és két testvérével közösen több éttermet is üzemeltettek Ontarióban. Az egyik Chatham városában volt, Torontótól 180 mérföldre, Detroittól csak ötvenre. Tipikus amerikai kajákat szolgáltak fel, mint a hamburger sültkrumplival, vagy az amerikaiak által kedvelt kínai menü, és mivel a 60-as években az Egyesült Államokban elterjedt a pizza is, a Panopoulos-testvérek is feltették étlapjukra a pizzát.

Meghalt a hawaii pizza feltalálója

Fiatalok voltak a vendéglátóiparban, így még mertek kísérletezni. Egyik ilyen kísérlete volt Sam Panopoulosnak, hogy vékonyra szelt ananászt tett a pizzsatésztára, ő és a testvérei pedig nagyon izgalmasnak találták az édes gyümölcs és a sós sonka közötti kontrasztot. Főként, hogy akkoriban nem volt divat a sonkán, a pepperónin és a gombán kívül más feltétet használni. Mint kiderült, nemcsak ők vélekedtek így, a vendégeknek is ízlett az új pizza, ami így az ananász miatt hawaii pizzának elnevezett ételként hamarosan felkerült a menüre is. 

Sam Panopoulos 83 éves korában halt meg, Londonban temetik el hétfőn. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top