Nálunk a cseresznye leggyakrabban piskótatésztába, vagy kelt tésztába kerül, hogy elkészüljön az igazi nyári desszert. Piteformába az amerikai verzión kívül még a franciák teszik. De míg az előbbi alapból egy omlós száraz tészta, amin a cseresznye leve lazít, addig a francia cseresznyés pite, a clafoutis egy szaftos, nedves tésztájú nyári sütemény.
Cseresznyés pite, a nyári kedvenc
A cseresznyés piték, lepények, piskóták a nyári szezon legnagyobb favoritjai. Lehet hagyományos cseresznyés pitét készíteni. Ilyenkor a cseresznyés pite tésztája nem tér el a hagyományos almástól. De feltétlenül próbáljuk ki a fordított cseresznyés pitét is. Elkészítése és a végeredmény is garantáltan emlékezetes élmény lesz.
A cseresznyés pite mellett más süteményt is próbáljunk ki bátran, hiszen hosszú még a nyár!
A francia cseresznyés pite hozzávalói
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 5 tojás
- 1 kk. sütőpor
- 1 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 50 dkg cseresznye
A francia cseresznyés pite elkészítése
- A tojásokat egy tálba felütjük, és felverjük.
- Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt.
- Ezután kerül bele a cukor és a vaníliás cukor. Elkeverjük.
- Majd jöhet a sütőporral elkevert liszt is. Az egészet habverővel csomómentesre keverjük.
- A piteformát kivajazzuk, a kimagozott cseresznyét az aljára rendezzük, és ráöntjük a tésztát.
- 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. A francia cseresznyés pite tésztája ilyenkor még remegős, lágy, pont így lesz jó. Még melegen, langyosan fogyasztjuk.