A meggyes pite az egyik legfinomabb nyári sütemény, hiszen édes és savanykás is tud lenni egyszerre. Elkészítésével és az előkészületekkel pedig ki tudunk pipálni egy egész délelőttöt a nyári vakáció közepette. A gyerekeket kiküldjük a kertbe meggyet szedni, vagy felkerekedünk velük, és a legközelebbi piacon beszerezzük a meggyet.
Meggyes pite amerikai módra
Ha megvan a meggy, jöhet a melós része: kapjuk elő a retró meggymagozót a meggyes pitéhez, ugyanis felhőtlenül magok nélkül élvezhetjük igazán. A meggyes pite tésztája amúgy sem bonyolult, arra kell figyelni csupán, hogy elég hideg legyen a vaj, és sütés előtt hűtsük be a tésztát, így lesz a meggyes pite igazán omlós. Ezt a tésztát egyébként bármilyen gyümölccsel megtölthetjük: a meggyes pite helyett almásat is készíthetünk bátran.
A meggyes pite hozzávalói
- 30 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj felkockázva
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- csipet só
- 1 kg magozott meggy
- 15 dkg cukor
- 3 ek keményítő
- 1 tojás a kenéshez
A meggyes pite elkészítése
- A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel, esetleg villával a felkockázott hideg vajat belemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk az egyik tojást, és tésztát gyúrunk belőle.
- Kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kinyújtjuk akkorára, mint a piteforma. Bele is tesszük, és megszurkáljuk villával, a másik felét is picit kilapítjuk, és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük mindkettőt.
- A magozott meggyet összeforgatjuk a cukorral és a keményítővel, majd a piteformába kanalazzuk.
- A másik tésztát is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és a töltelék tetejére rácsozzuk egymás alatt átbújtatva.
- Az alul lévő tészta széleit és a csíkokat összenyomkodjuk, majd a második tojással megkenjük.
- 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd fóliával letakarva még további 50 percig, nehogy megégjen.
- Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni. Így könnyebb lesz szeletelni is az elkészült, isteni meggyes pitét.