Azt sem tudjuk, melyikkel kezdjük: málnás édességek

nlc | 2017. Június 25.
Épp csak elfogyott az utolsó adag eper, már itt is van az újabb nyári kedvenc, a málna! Legalább olyan jó alapanyag, mint az eper, sőt, talán még egy picit jobb is!

Nehéz lenne olyan édességet találni, amihez ne passzolna a málna. A málnás brownie az egyik legjobb dolog a világon, de nagyon finom a málnás csokitorta és a málnás fánk is, és akkor a nagymama házi málnaszörpjéről és verhetetlen házi málnalekvárjáról még nem is beszéltünk. Sajnos a málnaszezon nem túl hosszú, ezért most kell gyorsan kihasználni az alkalmat, és kipróbálni ezeket a szuper málnás édességeket!

Habkönnyű málnatorta

 

Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:

A málnás részhez:

A krémhez:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül beleforgatjuk a lisztet. 22 cm-es kivajazott-lisztezett tortakarikába töltjük, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a karikában hagyjuk kihűlni.
A málnát a cukorral és a víz felével felforraljuk, a keményítőt a maradék vízzel elkeverjük, majd a málnapépet besűrítjük vele. Még melegen a piskótalapra kenjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A krémhez a tejfölt sűrű szövésű szövetbe öntjük, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges víz lecsöpögjön róla (kb. 1-2 óra). A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd a lecsepegtetett tejföllel óvatosan összekeverjük. A krémet a kihűlt málnarétegre kenjük, a tetejét fahéjjal vagy kakaóporral meghintjük. Szórhatunk rá friss málnaszemeket is. 

Málnás-citromos sajttorta

 

Hozzávalók 8-10 szelethez:
Az alaphoz:

A krémhez:

Az alap hozzávalóit elmorzsoljuk, egy csatos tortaformát körben kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsát a forma alján egyenletesen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük, langyosra hűtjük. A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tojást, a keményítőt, a citrom héját és levét alaposan elkeverjük, de nem habosítjuk. A megsült alapra öntjük, majd beledobáljuk a málnát. Először 170 fokon 20-25 percig sütjük, majd 150 fokon 30-40 percig, míg “remegős” lesz. Szeletelés előtt néhány órát vagy egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss málnával.

Nutellás-málnás csokitorta

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 db 18-cm-eshez):

A tésztához:

A nutellás krémhez – ez duplázható is:)

A tetejére:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 26 cm átmérőjű (szilikon) tortaformát. A tésztához való 200 g csokit megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A málnát kiolvasztjuk és lecsepegtetjük. A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és összekeverjük. Hozzáadjuk a Nutellát és az olvasztott csokit, és jól elkeverjük. Jöhet a liszt és a darált mandula, azokat is elkeverjük benne, és a kész masszát a tortaformába öntjük. Beleszórjuk a málnát, és sütőbe toljuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba), és hagyjuk kihűlni.

Míg hűl a torta, elkészítjük a krémet: a 100 g csokit megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a Nutellát, a tejfölt és az olvadt csokoládét és alaposan összekeverjük. A krémet minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

Ha kihűlt a sütemény és a krém is megdermedt egy picit, akkor összeállítjuk a tortát: a tortát félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a nutellás-csokis krém 2/3-ával, ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére rákenjük a maradék krémet. Apróra vágott sótlan mogyoróval megszórjuk, tetejét friss málnával rakjuk ki, hogy még szebb legyen. 🙂

Málnás-zabpelyhes morzsasüti

Hozzávalók

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki alufóliával egy kerek tortaformát, majd nagyon vékonyan kend meg olajjal.

Keverd habosra a porcukrot az olvasztott vajjal és a vaníliaaromával. Add hozzá a lisztet, amelyben elkeverted a csipet sót és a zabpelyhet, ami még az egészségedet is védi. Addig kevergesd, amíg könnyen formálható, omlós tésztát kapsz. Tedd félre a morzsasüti tésztájának nagyjából a harmadát.

Simítsd el a zabpelyhes tésztát az előkészített tortaformában, kend meg a málnalekvárral, majd morzsásan szórd meg a félretett tésztával.

Told a zabpelyhes sütit a sütőbe, és süsd kb. 35 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Szeletelés, tálalás előtt legalább két órát hagyd pihenni.

Málnás-joghurtos muffin

 

Hozzávalók:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Helyezz sütőpapírkákat a 12 mélyedéses muffinsütő tálba. A fagyasztott málnát olvaszd ki, csöpögtesd le. A friss málnát mosd meg, papírtörlővel itasd le a vizet. Egy nagyobb tálban keverd össze a muffin száraz hozzávalóit, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót. Egy másik tálban keverd föl a tojásokat, add hozzá a joghurtot és az olajat, majd öntsd a száraz keverékhez. Nem kell simára keverni, nem baj, ha kissé csomós marad. A málnát viszont óvatosan keverd a muffin tésztájához, hogy lehetőleg ne törjön össze. A tésztával töltsd meg a sütőmélyedéseket, majd told a sütőbe, és süsd a muffint 20-25 percig.

Málnás-citromos cupcake

A cupcake tésztájához:

A málnakrémhez:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. A muffinsütő tál mélyedéseit papírkosárkákkal béleld ki.

Keverőtálba mérd ki a lisztet, add hozzá a sütőport és a sót. Keverd a cukorhoz a citromhéjat, majd robotgéppel vagy darálóval daráld le. A puha vajat keverd habosra a citromhéjas cukorral, keverd hozzá az egész tojást, a vaníliaaromát, a citromlevet, végül a tejet vagy joghurtot.

A tojásfehérjékből készíts kemény habot. A vajas keveréket öntsd a liszthez, alaposan keverd össze, majd a tojáshabot is add hozzá, lehetőleg lyukas fakanál segítségével. Ha túl sűrű lenne a tészta, kevés tejjel kissé hígíthatod.

Oszd el a sütemény tésztáját a 12 mélyedésben, majd told a sütőbe, és süsd 20-25 percig, amíg szépen kezd pirulni a teteje.

Közben 1 evőkanál citromléhez keverj 1 evőkanálnyi porcukrot, amivel a sütőből kivett forró tortácskákat locsolgasd meg. Jusson valamennyire.

A krémhez a málnát turmixgépben pürésítsd. Keverd a vajat a cukorral habosra, add hozzá a vaníliaaromát, végül a málnapürét. Robotgéppel keverd krémesre. Tedd a mélyhűtőbe 10 percre, hogy kissé megkeményedjen.

A kihűlt citromos cupcake tetején nyomózsák segítségével szép formában igazgasd el a málnakrémet. Díszítheted a tortákat málnaszemekkel, félbevágott citromkarikákkal.

Málnás pavlova (lisztmentes)

 

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:

Egy tálban verjük fel a tojásfehérjét és a borkősavat a kristálycukorral, míg kemény habot nem kapunk. Két sütőpapírral bélelt sütőben rajzoljunk egy tányér segítségével egyforma méretű köröket, majd fordítsuk meg a papírokat, hogy a tinta látható legyen, de ne érintkezzen a krémmel. Oszlassuk el egyenletesen a tésztát a két azonos méretű körben. 120 fokos, előmelegített sütőben süssük meg a habot 60-75 perc alatt. (Akkor jó, ha a széle már kezd aranybarna lenni.)

A krémhez verjük fel a tejszínt a porcukorral, míg könnyed habot kapunk. Adjuk hozzá a citromkrémet és a málnalekvárt – forgassuk óvatosan össze. Az első réteg “tortalapra” halmozzuk rá a krém felét, szórjuk meg málnaszemekkel és egy evőkanál citromhéjjal. Ismételjük a második réteghez.

Málnás kuglóf

Hozzávalók:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük el a liszteket a sütőporral. Az egész tojásokat keverjük elektromos habverővel fehéredésig a cukorral (4-5 perc, amíg felhabosodik, kifehéredik, többszörösére nő). Fakanállal keverjük a tojáshoz a lisztet, a citromhéjat, az olvasztott vajat és a joghurtot. Keverjük el benne óvatosan a fagyott málnát. Vajazzuk és lisztezzük ki a kuglófformát, öntsük bele a tésztát. Tegyük a sütőbe, és kb. 1 óra alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük), ha nagyon sül a teteje, fedjük le alufóliával. Vízgőz fölött olvasszuk meg a tejcsokoládét, majd csorgassuk a kihűlt, kiborított kuglóf tetejére. 

Málnalekváros keksz

Hozzávalók:

Robotgépben verjük fel a krémsajtot és a vajat, hogy puha, habos keveréket kapjunk. Adjuk hozzá a cukrot, és így verjük tovább. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet is. A masszát fóliázzuk le, és hűtőben hagyjuk minimum 45 percet, de inkább 1-2 órát állni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kanállal tegyünk kis adagokat a tésztából egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Formázzunk laposabb korongokat, majd a közepébe nyomjuk bele a hüvelykujjunkat, kis mélyedést képezve a tésztában. Töltsük meg a mélyedéseket 1/2 teáskanál málnadzsemmel. 12-13 perc alatt süssük készre a kekszeket.

Bögrés málnás csokis süti

 

Hozzávalók:

1. Egy nagy edényben keverjük össze a száraz alapanyagokat, és tegyük félre.

2. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat (a málnán kívül), míg egyenletes masszát kapunk, majd szitáljuk bele az összekevert száraz alapanyagokat. Adjuk hozzá a málnákat is, keverjük össze.

3. Mikrótól és ízléstől függően melegítsük mikróban legalább 50 másodpercig, de legfeljebb 2 percig – az 50 másodperccel érhetjük el a nyúlós, még folyós belsőt.

Kakaós piskótatekercs málnával

Hozzávalók a piskótához:

Hozzávalók a krémhez:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habosodásig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor 2/3-át. A sárgáját fehéredésig  keverjük a maradék cukorral. A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A fehérjehabot spatulával óvatosan hozzáadjuk a felvert sárgához. Végül egyben hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat. Spatulával nagyon óvatosan összekeverjük, ügyelve rá, hogy ne törjük össze a tojáshabot. Sütőpapírral kibélelünk egy magasabb falú gáztepsit, és kenőkéssel egyenletesen elkenjük rajta a masszát. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

A piskótalapot még melegen feltekerjük: tiszta konyharuhára fordítjuk a piskótát, és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan, lehetőleg minél szorosabban, a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk. 

Közben elkészítjük a krémet is:

A tejből,  keményítőből,  tojásból és a vaníliarúdból pudingot készítünk. A tej 20%-ába habverővel belekeverjük a keményítőt, a tojást, és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. A maradék tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a keményítős masszát, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon sűrűsödésig keverjük.A kész pudingot lapos jénai tálba öntjük, fóliát teszünk a tetejére, hogy ne legyen bőrös. 30 percig, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. 

Miután teljesen kihűlt a puding, robotgéppel átdolgozzuk, egy másik tálban pedig felverjük a tejszínhabot. A málnát óvatosan megmossuk, száradni hagyjuk. A felvert tejszínt óvatosan hozzákeverjük az átdolgozott pudinghoz. A kihűlt piskótalapot kitekerjük, és kenőlapáttal elkenjük rajta a tejszínes-pudingos krémet,  megszórjuk a megmosott málnával, majd feltekerjük (próbáljuk  minél szorosabban tekerni). A tekercs két szélét levágjuk, a tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy málnával díszítjük.

Exit mobile version