A tökfőzelék egy megosztó nyári fogás, hiszen, vagy nagyon tiltakozunk ellene, vagy nagyon szeretjük. Azok közül, akik nem szeretik a tökfőzeléket, sokuknak nem is a tökkel van problémája, hanem inkább a kaporral. Érdemes hát kísérletezni, újítani és például lime-mal vagy mentával ízesíteni a tökfőzeléket.
A tökfőzeléken túl
A nyár persze nem csak a tökfőzelékről szól, hiszen patisszon, cukkini és padlizsán is szuper alapanyag tud lenni. Ha pedig túlvásároltuk magunkat, és már unjuk a tökfőzeléket, fagyasszuk le bátran.
Tudatos tökfőzelék
A tökfőzelékhez legjobb, ha gyaluljuk, vagy egyszerűen nagylyukú reszelőn lereszeljük a tököt. Persze élelmesebbek előkészítve is hozzá tudnak jutni már a piacokon is, ebben az esetben lényegesen lerövidül a tökfőzelék elkészítési ideje. Ami pedig igazán tudatos ebben a nyári fogásban, hogy ez egy lisztmentes tökfőzelék.
Lisztmentes tökfőzelék hozzávalói
- 1,5 kg gyalult tök
- 2-3 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3,5 dl víz vagy zöldségalaplé
- 1 doboz tejföl
- só, bors
- 1 cs. friss kapor
- 2 ek. étkezési keményítő
- 1 citrom
A lisztmentes tökfőzelék elkészítése
- A finomra aprított vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gyalult tököt, megsózzuk és átforgatjuk.
- Ráöntjük az alaplevet, vagy felöntjük kevés vízzel és 10 perc alatt megpároljuk fedő alatt.
- Közben megszórjuk a nagyon apróra vágott kapor felével.
- Ha megpuhult a tök, egy merőkanálnyit leturmixolunk belőle, és ezzel visszasűrítjük a tököt.
- Sűrítéshez még, a tejfölben csomómentesen elkeverjük az étkezési keményítőt, és ezt is visszaöntjük a tökfőzelékbe.
- Megszórjuk a friss kapor másik felével, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Annyi citromlevet adunk hozzá, hogy megfelelően savanykás legyen ez a gyorsan elkészíthető tökfőzelék.