Hideg levesek, limonádék,fagylaltok és saláták. A kánikulát legjobban így lehet kibírni, ezért hétvégi menünk is hűsítő finomságokra épül, épp csak az ebédhez kell egy kicsit bekapcsolni a sütőt.
Málnás túrókrém kaláccsal
Hozzávalók:
- 25 dkg ricotta/túró
- 25 dkg mascarpone
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál facsart citromlé
- 20-30 dkg málna
- 5 dkg sótlan vaj
- 8-10 szelet kalács
- 3-4 db tojás
1. A túrót kikeverjük a mascarponéval, a cukorral és a citromlével, majd beleszórjuk a málna felét és óvatosan összeforgatjuk.
3. Serpenyőben felhevítjük a vajat, közben előkészítjük a kalácsokat: A tojásokat felverjük és megforgatjuk benne a kalácsszeleteket, lecsepegtetjük a felesleget, és a serpenyőben felhevített vajon pár perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
4. Tányérra szedjük a kalácsszeleteket, rákanalazzuk a málnás túrókrémet és a maradék málnával megszórjuk.
Gyömbéres-mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 dkg gyömbér
- 1 dl kókusztej
- fél lime
- 15 levél menta
- 1,2 kg meghámozott, kimagozott sárgadinnye
A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben.
A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Toszkán csirkecomb
Hozzávalók:
- 8 alsó csirkecomb
- 1 dl olívaolaj
- 0,5 dl citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 fokhagymagerezd
- 2 evőkanál friss rozmaring
- 2 evőkanál friss petrezselyemzöld
- csipet piros paprikapehely
- ízlés szerint só, bors
Aprítsd fel a fűszereket, a fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón préseld át. Az olajhoz keverd a citromlevet, majd mehet bele a többi hozzávaló is.
A csirkecombokat alaposan mosd le. Az olívás keveréket töltsd tökéletesen záródó zipp-zacskóba, majd tedd bele a csirkecombokat is. A húst hagyd legalább 30 percig állni a fűszeres keverékben.
Vedd ki a zacskóból a húsokat, és lehetőleg grillen vagy a sütő grill funkcióját bekapcsolva a csirkecombok minden oldalát süsd néhány percig. Az olajból locsolgathatsz a húsra. Ezt követően a sütőt kapcsold át a normál sütési programra, és melegítsd fel 175 fokra. Tedd a sütőbe a combokat és 25-30 perc alatt süsd készre. A húsok alá önthetsz a fűszeres olajból, hogy ne ragadjanak le a sütőtál aljára.
A toszkán csirkecombot tálalhatod krumplipürével, vegyes salátával, szárított vagy sült paradicsommal.
Ribizlis túróparfé
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 30 dkg ribizli
- 2 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 5 evőkanál cukor
- fél citrom héja
Keverjük össze a túrót a tejjel, adjuk hozzá a cukrot és a citromhéjat, majd botmixerrel krémesítsük. A tejszínt verjük kemény habbá, és a megmosott, leszemezett ribizlivel együtt keverjük óvatosan a krémes túróhoz. Simítsuk körülbelül 1 literes, kerek tálba a túrókrémet, majd tegyük a mélyhűtőbe. Tálalás előtt 10-15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten olvadni, majd borítsuk ki a formából, és szeleteljük.
Vegán Cézár-saláta csicseriborsó-krutonnal
Hozzávalók:
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej római vagy jégsaláta
- pár csepp Worcestershire-szósz
- 10 dkg kesudió
- 2 kk. kapribogyó
- 1 kk. mustár
- fél citrom leve
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 1 kk. élesztőpehely
A csicseriborsó-krutonhoz:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 csicseriborsó-konzerv
- őrölt kömény és pirospaprika
A kesudiót fél napra áztassuk be vízbe, majd szűrjük le, és a többi hozzávalóval, kevés olajjal, fokhagymával, citromlével, mustárral, élesztőpehellyel, Worchestershire-szósszal és a kapribogyóval turmixoljuk krémesre.
A csicseriborsó-krutonhoz: a csicseriborsót fűszerezzük be őrölt köménnyel, pirospaprikával, locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal, forgassuk össze és terítsük szét egy sütőlemezen. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 25 percre, hogy megpiruljon.
A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, parmezán helyett szórjuk meg élesztőpehellyel.
A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü:: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban