Nyáron nem kell sokat gondolkodni, hogy mi az az étel, amit a gyerekek is biztosan megesznek, tápláló, de azért könnyű, hiszen a nagy melegben kinek van kedve gulyáslevest enni? Ez nem más, mint a gyümölcsleves! Ezen belül is a jó hideg meggyleves a legkézenfekvőbb, hiszen ha a rokonok nem is árasztottak el minket frissen szedett meggyel, akkor a sarki zöldségesnél mi csábultunk el egy kiló friss meggyre.
Meggyleves a nyári sláger
Ha szavazni kell, biztosra vesszük, hogy a barackleves mellett a meggyleves lesz a tuti befutó a nyári slágerételek sorában, nemcsak azért, mert őrületesen finom, frissítő, hanem mert gyorsan el is készíthető. Ráadásul meggyleves formában még azok a gyerekek is megeszik a meggyet, akik egyébként fintorognak a friss gyümölcs kóstolásakor, hiszen meglehetősen savanykás.
Mentás meggyleves hozzávalói
- 50 dkg friss, magozott meggy
- 1 db alma
- 1 rúd fahéj
- 1 db citrom
- 5 db szegfűszeg
- 1 csokor friss menta
- 1 kis darabka gyömbér
- 2 dl tejszín
- cukor ízlés szerint
A mentás meggyleves elkészítése
- A gyümölcsös meggyleveshez a meggyet kimagozzuk, az almát meghámozzuk és félbe vágjuk, majd 6 dl vízben, a meggy kifolyt levével együtt feltesszük főni.
- A főzővízbe tesszük a rúd fahéjat, szegfűszeget, a gyömbérdarabkát, és 10 percig főzzük.
- 5 perc főzési idő után hozzáadjuk az alaposan megmosott citromot felkarikázva, és ízlés szerint megcukrozzuk.
- Ha kész, kivesszük az almákat, pár szem meggyet, kevéske főzőlevet, hozzáadjuk a fél csokor mentalevelet, és összeturmixoljuk.
- Közben a levesből kiszedjük a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citromkarikákat és a gyömbért.
- A pépes alapot visszakeverjük a meggylevesbe, ezzel sűrítjük.
- Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, és forralunk rajta egyet.
- Alaposan kihűtjük a meggylevest, és mentalevéllel tálaljuk.