Isteni finom az eperleves, a meggyleves, cseresznyeleves vagy a vegyes gyümölcsleves, de a málnakrémleves kiemelkedik mind közül. Ízlés dolga persze, hogy kinek melyik a kedvenc, sőt más gyümölcsökből is készülhet leves: alma, körte, barack, dinnye, de akár ananász is lehet az alapja.
A málnában mégis van valami plusz… Különösen jól áll neki a krémesség, a gyümölcs maga egyszerre édes, enyhén savanykás, és imádunk belőle mindenfélét, a lekvártól a gyümölcsjoghurton és szörpön át a pálinkáig.
Nem könnyíti meg a málnakrémleves receptekkel való kísérletezést, hogy ez egy egész évben drága gyümölcs. Még fagyasztva is. Most azonban végre itt a szezon, terem a hazai málna. Igen drága gyümölcs: a kis 125 grammos tálcácska ára 900 és 1350 forint között alakul. És az csak alig tíz egy negyed deka málna. Készíthetjük vegyesen az olcsóbban elérhető fagyasztottal vegyítve, az igazán szerencsések pedig szüretelhetnek a saját málnabokrokról.
Minden valószínűség szerint tehát a zsebünkbe kell nyúlni az alábbi recepthez, amelyben 40 deka málna szerepel, de egyszer élünk!
Málnakrémleves recept két kis extrával
Abban megegyezhetünk, hogy a málnaleves igazán szomorú étel, ha híg, leves, vizes, sápadt. A málnaleves bizony legyen krémleves. Szinte álljon meg benne a kanál!
A titka két hozzávaló: a tej is ad neki egy selymességet, de a habtejszín ad csak igazán. Tehát ne főzőtejszínt, hanem habtejszínt adjunk hozzá. A másik titok a málnaszörp: a szirup koncentrált, plusz málnaízt ad hozzá, és persze cukros édességet.
A cukrot érdemes úgy beállítani a levesben, hogy először a málnaszörpöt adjuk hozzá, és utána a cukrot. Amennyit igényel. Fanyarkásabban és édesebben is finom lehet ez a leves.

Már ránézésre is összefut a nyál a szánkban: málnakrémleves / Fotó: ungorf, Getty Images
Hozzávalók:
- 400 g málna – pár szem málna a díszítéshez
- 2,5 dl habtejszín
- 4 evőkanál málnaszörp
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 1 csapott evőkanál kristálycukor – ízlés szerint is adagolhatjuk a cukrot
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat (ennek híján vaníliás cukor)
- ízlés szerint egy-két facsarásnyi citromlé (elhagyható)
- 2 csipet fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Egy vastag aljú fazékban a cukorra ráöntjük a málnát, kicsit megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a tejszínt és az összes hozzávalót. Összekeverjük.
- Egyet forralunk rajta, és kész is.
- Ha zavarnak a málnamagok, sűrű lyukú szűrőn átszűrhetjük.
- Hűtsük be fogyasztás előtt!
- Pár szem málnával vagy friss mentalevéllel díszíthetjük tálaláskor.
Próbáljátok ki így, és arassátok le a babérokat!