Nyáron a könnyed, joghurtos mártogatósokat is nagyon szeretjük, de vacsorára már kóstolhatunk olyan testesebb, gazdagabb változatot is, mint ez a sütőtökös-tahinis csoda! A világhírű Yotam Ottolenghi receptje izgalmas, közel-keleti ízeket tesz az asztalra, a sült tök aromája és a tahini különleges íze pedig remekül passzol egymáshoz!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sütőtök meghámozva, kimagozva és nagyobb kockákra vágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fahéj
- 5 evőkanál tahini
- 1/2 csésze görög joghurt
- 2 kisebb gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 teáskanál szezámmag
- 1 és 1/2 teáskanál datolyaszirup vagy melasz
- opcionális: 2 evőkanál friss koriander
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy alufóliával bérelt tepsibe helyezzük el a sütőtököt. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk meg fahéjjal, és nagyjából 70 perc alatt süssük puhára, egyszer-kétszer átkavarva a tököket.
2. A megsült tököt helyezzük robotgépbe, adjuk hozzá a tahinit, a görög joghurtot és a fokhagymákat – ha akarjuk, adjunk hozzá koriandert is. Pürésítsük krémesre.
3. A krémet töltsük tálkába, szórjuk meg szezámmaggal, és locsoljuk meg egy kevés datolyasziruppal vagy melasszal. Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.