Ha azt gondolnánk, hogy bodzaszörpöt otthon elkészíteni nagy ördöngösség, akkor mindenkit ki kell ábrándítanunk, mert nem sok frissítő nedű készül ilyen kevés hozzávalóból és ráfordított munkával.
Bodzaszörpöt bodzából
Ha nyitott szemmel járunk, akkor nem is kell olyan nagyon messzire mennünk, ha bodzát szeretnénk szedni. Mindenesetre arra figyeljünk, hogy lehetőleg forgalmas autóúttól messzebb eső helyről szedjünk, így garantáltan bio lesz az elkészült szörpünk is, legalábbis szmogmentes. Folyóparton, kiránduláskor aztán szedjünk le egy nagyobb adag bodzavirágot és már készülhet is otthon a finom, édes bodzaszörp.
A bodzaszörp, mellett akácszörpöt is készíthetünk, hiszen ez is pont annyira frissítő és elkészítése sem sokban különbözik a bodzáétól.
Ha későn érkeznénk és virágzó bodzafák helyett, a gyümölcsökkel találkozunk, akkor sem kell búslakodni, hiszen bodzaszörp helyett bodzalekvárt is tudunk készíteni belőle.
Bodzaszörp hozzávalók:
- 5,5 liter víz
- 50 dkg cukor
- 20-22 bodzavirág
- 2-3 kezeletlen héjú citrom
- citromsav ízlés szerint
- friss mentalevél
Bodzaszörp elkészítése:
- A bodzavirágokat rázzuk ki, alaposan öblítsük le, száraikat vágjuk le, hogy a házilag elkészített bodzaszörp bogaraktól és portól mentes legyen.
- A befőttesüveg aljára nyomkodjuk le a bodzavirágokat, majd tegyük rá a felkarikázott citromokat, és szórjuk meg a cukorral.
- A vizet felforraljuk és langyosra visszahűtjük, majd felöntjük vele a cukros, citromos bodzavirágokat.
- Lefedjük és 2-3 napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük, majd leszűrve palackokba töltjük. Hűtőben tartva pár hétig eláll az elkészült házi bodzaszörp, de addigra úgyis elfogy.