
Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
- 1 kis csokor petrezselyem
- kevés olívaolaj
- kevés méz
- 2 nektarin
- 10 dkg halloumi vagy más grillezhető sajt
- 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
a fűszerkeverékhez:
- fél ek. koriandermag
- fél ek. római kömény
- 2,5 dkg szezámmag
- 5 dkg török mogyoró



Elkészítés
Először a fűszerkeveréket készítjük el.
Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük.
Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.
A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük.
Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).
A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.
A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.
A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.
A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.
A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.