nlc.hu
Gasztro
A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Ha a tél főszereplője a krumpli, akkor a nyáré legyen a cukkini! Legalább olyan sokoldalúan használható, mint a krumpli, sőt! Tészták, zöldséges egytálételek, zöldségfasírtok és még sütemények is készülhetnek belőle. Csak egy esélyt kell a cukkininek adni, és rá fogtok jönni, hogy tényleg egy nyári aduászról van szó.

Egészséges, lédús, viszonylag olcsó és könnyen, gyorsan elkészíthető – ez mind igaz a cukkinire, amely semleges ízének köszönhetően millió módon felhasználható. Van, aki a cukkinifasírtra esküszik, mások sütibe sütik, de láttunk már cukkinilekvárt is, salátát, levest és tepsis cukkinit is. Megéri kipróbálni, mert ha megszeretitek, rá fogtok jönni, hogy cukkinis receptből soha nem elég!  

Vásárláskor arra kell figyelni, hogy hibátlan héjú, kemény húsú példányokat vegyünk. Töltött cukkinihez érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni, ha össze szeretnénk főzni valamivel, akkor kisebb darabokat érdemes választani. 

Pestós cukkinispagetti

3 hozzávalóból, 6 perc alatt összedobhatod ezt a pestós cukkinitésztát

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes cukkini vékonyra csíkozva
  • 1 evőkanál bazsalikomos pesto
  • 1 tojás (opcionális)
  • só, bors
  1. Hevíts 1 evőkanál olívaolajat, és 2 perc alatt puhítsd meg rajta a cukkinitésztát.
  2. Alaposan keverd el a tésztán a pestót, hogy mindenhol érje.
  3. A másik evőkanál olajon süss egy tükörtojást. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd helyezd a tészta tetejére. Jó étvágyat hozzá!

 Cukkinitócsni

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

 Hozzávalók:

  • 5 apróbb krumpli
  • 2 csésze cukkini
  • 2 tojás
  • fél csésze liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 1 csésze (avokádó)olaj a sütéshez

A lereszelt zöldségeket, a hagymát, a lisztet a sót és a tojásokat egy nagy tálban összekeverjük, majd a masszából lepényeket formázunk a kezünkkel. Ezeket a felhevített avokádóolajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Egészséges és finom megoldás, érdemes kipróbálni!

Töltött cukkini sajtszószban

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Hozzávalók (a töltelékhez) 4 személyre: •

  • 2 db közepes cukkini •
  • 15 dkg darált pulykahús •
  • 1 szelet főtt sonka •
  • 1 fej vöröshagyma •
  • 1 gerezd fokhagyma •
  • 1 csokor aprított petrezselyem •
  • 15 dkg tejföl •
  • 1 tk. citromlé •
  • 2 ek. olívaolaj •
  • 1 kk. kakukkfű •
  • só •
  • bors •
  • 1,5 dl tyúkhúsleves

A vöröshagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd az apró kockákra vágott sonkát is mellészórjuk, és a kettőt pár percig pároljuk. A hagymás-sonkás egyveleget hagyjuk kihűlni, és beleszórjuk a finomra vágott fokhagymát is. A keveréket hozzáadjuk a darált húshoz, és fűszerezzük, sóval, borssal, petrezselyemmel és a kakukkfűvel. A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd kanállal kb. 1 cm mély vájatot készítünk a belsejében. Az így kapott cukkinicsészéket megtöltjük a húsos masszával, meglocsoljuk a levessel, és a tetejére öntjük a tejfölt. Végül előmelegített sütőben 180 fokon, minimum 30 percig sütjük.

Hozzávalók a sajtszószhoz: •

  • 3 dl tej •
  • 2 ek. vaj •
  • 3 ek. liszt •
  • 15 dkg reszelt sajt •
  • szerecsendió •
  • só •
  • bors

A besamelmártáshoz hasonlóan forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk fel, és közben ízesítsük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. A besűrűsödött szószhoz adjuk hozzá a sajtot, majd tálaljuk az elkészült töltött cukkinihez.

Garnélás-cukkinis rizottó

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg rizottónak való rizs (arborio, carnaroli)
  • 40 dkg garnéla
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 20 dkg cukkini
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • diónyi vaj

Tisztítsuk meg a garnélákat, a páncélt és a fejeket tegyük félre. Készítsünk halalaplevet: olívaolajon a megtisztított fokhagymával együtt pirítsuk meg alaposan a garnélák páncélját és fejét, öntsük fel 1 dl borral, adjuk hozzá a petrezselymet, 1 fej hagymát, és öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. 30 percet forralva főzzük, majd szűrjük le a levet. Olívaolajon dinszteljük meg a másik, felkockázott hagymát, adjuk hozzá a rizst, pár percig pirítsuk, majd öntsük hozzá a maradék 1 dl fehérbort. Keverjük, míg magába szívja. Ezután lassan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez a forró hallevet, amíg al dentére fő a rizs (kb. 18 perc). Folyamatosan kevergessük, mindig várjuk meg, míg egy-egy kanálnyi levet magába szív. A harmadik kanál levessel adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Az utolsó adag levessel tegyük hozzá a garnélahúst és a felezett koktélparadicsomot is. Főzzük a rákkal 4-5 percet, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat, azonnal tálaljuk.

Cukkinis-zöld fűszeres lazacpogácsa

 
Két különleges recept cukkinivel

Hozzávalók 10 db pogácsához:

  • 150 g cukkini
  • 150 g lazacfilé bőr nélkül
  • egy nagy csokor petrezselyemzöld
  • egy kis csokor friss kapor
  • 1 közepes fej fehér hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek. frissen reszelt parmezán
  • 5-6 ek. zsemlemorzsa
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • a sütéshez napraforgó olaj

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.

Paradicsomos cukkinifasírt

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 csokor menta

Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.

Cukkinis bulgursaláta

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg bulgur 
  • 30 dkg cukkini 
  • 25 dkg (konzerv) főtt csicseriborsó 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 (bio) citrom
  • 4 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors 
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg zöldsaláta

A bulgurt sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. A felkockázott cukkinit kevés olívaolajon süssük ropogósra adagonként (ha egyben sütjük, inkább csak párolódik, és puha lesz), majd keverjük a bulgurhoz. A megmosott citrom héját reszeljük le, a levet facsarjuk ki, ezeket is keverjük a bulgurhoz a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zúzott fokhagymával együtt. Ha kihűlt a bulgur, keverjük hozzá a zöldsalátát és az aprított petrezselymet.
Sózzuk, borsozzuk.

Kuszkusz cukkinivel

 
Gyors vacsora: kuszkusz cukkinivel
 
 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kuszkusz
  • 5 dl hús- vagy zöldségalaplé
  • 1 közepes cukkini
  • fél lime lereszelt héja és pár csepp lé
  • petrezselyem
  • friss menta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg vágható krémfehér sajt
  • olívaolaj

Karikázzuk fel a megmosott cukkinit, majd teflonserpenyőben olívaolajon 1 gerezd fokhagymával grillezzük készre. Közben forraljuk fel az alaplevet, zárjuk le alatta a gázt, adjuk hozzá a kuszkuszt, és fedjük le az edényt. A kuszkusz kb. 10 perc alatt magába szívja a levet, és megpuhul. A kész kuszkuszt keverjük el a cukkinivel, a felkockázott sajttal, adjuk hozzá a maradék gerezd aprított fokhagymát, petrezselymet és mentát. A lime héjával és levével ízesítsük, sózzuk, borsozzuk, langyosan tálaljuk.

Cukkinispirál

Hozzávalók:

  • 4 cukkini
  • olívaolaj
  • 1 csésze panko morzsa (lehet sima zsemlemorzsa is, de így ropogósabb lesz a végeredmény)
  • 1/4 teáskanál Cayenne-bors
  • 1/4 teáskanál csilipor
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1/3 csésze parmezán

Görög cukkinis tojás

 
Két különleges recept cukkinivel

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg cukkini
  • 10 dkg vaj
  • 8 tojás
  • só, bors
  • fél-fél csokor aprított petrezselyem és kapor
  • 5 dkg reszelt sajt

A recept a Tetovált lány konyhája blogon olvasható. 

Cukkinipizza

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • 20 dkg koktélparadicsom (lehetőleg apróbb fajta)
  • 1 doboz cukrozatlan paradicsomszósz
  • 10 dkg reszelt mozzarella vagy parmezán
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • friss bazsalikomlevelek

Mosd meg a cukkiniket, vágd kb. 2 centi széles szeletekre. A szeletek mindkét oldalát grillezd pirosodásig. Helyezd a sütőpapírral bélelt tepsibe a cukkiniszeleteket, majd valamennyit kend meg vékonyan a paradicsomszósszal, melyben előzőleg elkeverted az evőkanál olajat, belenyomtad a gerezd fokhagymát, ízlés szerint sóztad, borsoztad. Szórd meg az apróra vágott bazsalikommal is.

cukkiniszeletek méretétől függően rendezz el rajtuk 3-4 félbevágott koktélparadicsomot. Végül szórd meg a reszelt parmezánnal vagy mozzarellával. Told a sütőbe a cukkinis pizzát, süsd készre 7-8 perc alatt vagy amíg a saját megpirul.

Görög joghurtos-citromos cukkinikenyér

Aki csempészett már reszelt cukkinit a süteményekbe, az tudja, hogy megéri. A cukkini ugyanis olyan mennyeien könnyű állagot ad a sütiknek, amit nem lehet utánozni. 

Hétvégi harapnivaló: görög joghurtos, citromos cukkinikenyér

Hozzávalók:

  • fél csésze görög joghurt
  • 2 ek. citromhéj
  • 1 ek. citromkivonat 
  • 1 nagy tojás
  • 1/3 csésze kókuszolaj
  • 2 ek. méz
  • fél csésze nyírfacukor
  • fél csésze zabliszt
  • fél csésze teljes kiőrlésű fehérliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 1 csésze reszelt cukkini

160 fokra melegítsd elő a sütőt, egy kenyérformát vékonyan vajazz ki. Győződj meg róla, hogy a lereszelt cukkini nem maradt túl nedves – ha mégis, papírtörlővel itasd fel a nedvességet. Egy nagy tálban keverd össze a joghurtot, a citromhéjat, a citromkivonatot, a tojást, a kókuszolajat, a mézet és a cukrot. Keverd mindehhez a cukkinit is. Külön keverd össze a liszteket, a sót és a szódabikarbónát, majd ezt a száraz keveréket add a folyékonyakhoz és keverd össze, annyira, hogy éppen csak elegyedjenek egymással. Öntsd a tésztát a kenyérformába. 40-50 percig süsd, akkor jó, ha egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből (tűpróba). Hagyd hűlni, majd fogyaszd egészséggel!

Csupa csokis cukkinikenyér

Csupacsokis cukkinikenyér

Hozzávalók:

  • fél csésze meleg víz
  • 1/3 csésze méz
  • 5 tojás
  • 1 csésze görög joghurt
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 csésze lereszelt cukkini
  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • fél tk. őrölt szerecsendió
  • fél tk. só
  • 1 csésze étcsoki chips

190 fokra melegítsd elő a sütőt. Keverd össze a mézet és a meleg vizet. A tojásokat a mézes víz, a joghurt és a vanília hozzáadásával verd fel. Keverd hozzá a reszelt cukkinit is, majd add hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a szerecsendiót és a sót. Végül a csokichipset is keverd a tésztába. Egy kenyérformát kenj ki vajjal, majd öntsd bele a tésztát. 50-60 percig süsd, akkor jó, ha egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből. Fogyasztás előtt hagyd hűlni 15 percet. Jó étvágyat!

Cukkinis csokoládétorta

A nyár krumplija, a sokoldalú cukkini

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:

  • 20 dkg + a formához liszt
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg cukkini

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral (elektromos habverővel 3-4 perc). Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott vajat vagy margarint, a kakaóport, a kávét, a sajtreszelőn lereszelt, majd kinyomkodott cukkinit, a tökreszelőn lereszelt étcsokoládét, csipet sót. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-es tortaformát, szedjük bele a tésztát. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, porcukorral szórva tálaljuk.

Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top