Leheletfinom porcukorral hintett édes, foszlós fánk – a legjobb napokon középütt szederlekvárral –, amivel a legrosszabb esetben is csak annyi baj lehet, hogy nem bírjuk kivárni, amíg végre kihűl. De míg gyerekként gondolkodás nélkül nyúlunk egyik után a másikért, felnőttként már nem biztos, hogy olyan jó szívvel fogyasztjuk ezt az édességet.
Egy kis reformcsavarral azonban a klasszikus fánk is kicsit egészségesebb lehet, vaj és cukor helyett az édesburgonya ad neki textúrát és ízt, de a legjobb mégis akkor lesz, ha bűnözünk kicsit, és meghempergetjük gazdag ízvilágú fűszeres cukorban!
Hozzávalók:
• 125 g finomliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• egy csipet só
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1/2 csésze megfőzött, összetört édesburgonya
• 3/4 csésze forró víz
• olaj a sütéshez
A fűszeres cukorhoz:
• 50 g kristálycukor
• 1/2 teáskanál gyömbér
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1/4 teáskanál szerecsendió
• 1/4 teáskanál kardamom
Elkészítés:
1. A tészta elkészítéséhez tegyük a száraz összetevőket egy tálba és keverjük őket össze! Aztán adjuk hozzá az olívaolajat, az összetört édesburgonyát és a forró víz felét.
2. Adagoljuk a vizet, míg egyenletes, sűrű masszát nem kapunk!
3. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd nagyjából 2 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat!
4. Vegyük ki a fánkokat egy papírkendőre, hogy felitassuk a felesleges olajat! Amíg kihűlnek, keverjük a fűszereket a cukorba, majd a még mindig meleg fánkokat forgassuk meg az édes keverékben!