A nyár egyik várva várt gyümölcse, a paradicsom. Tényleg nem lehet összehasonlítani a nap melegétől érlelt darabokat a télen kapható íztelen paradicsomokkal. Ahhoz hogy ízletes maradjon a paradicsom, nem szabad hűtőbe tenni. A hideg ugyanis megöli a paradicsom annyiunk által kedvelt ízét. Helyette inkább gyorsan együk meg, vagy dolgozzuk fel levesnek, házi ketchupnak.
Örök kedvenc: a paradicsomleves
A paradicsomlevesnek annyi változatát megénekelték már: édesen, sósan vagy melegen. De a paradicsomleves akár hidegen is jólesik, egy forró nyári napon. Akárhogy is, őrületesen finom tud lenni. Amellett, hogy finom, a paradicsomleves szupergyorsan el is készül, hiszen nem kell hozzá megannyi alapanyag vagy órákig tartó főzési idő.
A krémsajtos paradicsomleves hozzávalói
- 80 dkg érett paradicsom
- 10 dkg krémsajt
- 0,5 liter zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 csokor bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet cukor
- 2 ek. olívaolaj
- só
- bors
A krémsajtos paradicsomleves elkészítése
- A paradicsomokat forrázzuk le, és szabadítsuk meg a héjuktól.
- A finomra vágott vöröshagymát és a megroppantott fokhagymagerezdet dinszteljük meg olívaolajon, majd ha elkészült, a fokhagymát vegyük ki az edényből.
- Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a paradicsompürét, egy kis csipet cukrot, a sót és főzzük 4-5 percig.
- Adjuk hozzá a felmelegített zöldségalaplevet és közepes lángon főzzük további 10 percig.
- Botmixerrel pürésítsük a levest, hagyjuk kissé hűlni és ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, ha kell.
- Tálaláskor a paradicsomleves közepébe tegyünk pár kanál krémsajtot és egy-két levél bazsalikomot.
- Készíthetünk hozzá pirított bagettszeleteket, de a paradicsomleveshez a sajtos ropogós is nagyszerűen passzol.