Gasztro

Nem beszélt románul a székely büfés, bírság lett a vége

Egyre nagyobb botrány van Romániában abból, hogy nem szolgált ki egy vendéget egy székelyudvarhelyi büfés, amiért vendége románul beszélt. A büfét üzemeltető áruházlánc szerint nyitás előtt próbált vásárolni a bukaresti férfi. Az áruházlánc ma 10.000 lejes büntetést kapott a megyei fogyasztóvédőktől.

Tízezer lejes büntetést kapott a Kaufland nevű kiskereskedelmi lánc székelyudvarhelyi egysége, miután ellenőrzést tartott a kültéri büfében a Hargita megyei fogyasztóvédelmi hatóság. Az ellenőrzésre azt követően került sor, hogy csütörtökön az interneten megjelent egy felvétel, amelyből az derül ki, hogy egy férfi micset szeretne vásárolni a Kaufland parkolójában, az ott dolgozó nő azonban  állítólag  azért nem szolgálta ki, mert román, és nem beszélt magyarul.

A Hargita megyei fogyasztóvédelem vezetőhelyettese, Laurențiu Moldovan azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy “a fogyasztókkal szemben tanúsított helytelen magatartás miatt” büntették 10.000 lejre a szupermarketet, miután megállapították, hogy két alkalmazott nem beszél románul.

“Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy az ott dolgozó nők nem beszélnek románul, egyikük egyáltalán, a másik pedig alig. A felvételeken szereplő alkalmazott pénteken nem dolgozott” mondta Moldovan.

A fogyasztóvédelem hivatalból eljárást indított az ügyben, és Hargita, Kovászna, valamint Maros megyében is ellenőrzéseket kezdeményeztek a felvétel megjelenését követően.

Az áruházlánc péntek délután a honlapján publikált újabb közleményben ismertette a belső vizsgálata előzetes eredményeit. Térfigyelő kameráinak a felvételei alapján az áruház megállapította, hogy a közzétett felvétel a vásárló harmadik vásárlási próbálkozásának az eseményeit rögzíti. Először fél órával a nyitás előtt próbált vásárolni, amikor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A közzétett filmen látható vásárlási próbálkozás alkalmával az elárusító elvette a pénzt, de miután megállapította, hogy a kasszagép még nem működik, visszaadta a bankjegyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top