Ha amúgy is készítenénk magunknak zabkását, különösen jó ötlet lehet ez a könnyű, almába töltött desszert, de akkor is megéri belevágni, ha teljesen nulláról kezdjük a főzést.A fűszerektől és a sült alma édes, karamelles ízétől igazi őszi hangulatba kerülünk mi is, ráadásul könnyed, egészséges desszertről van szó. Arra is szuper, hogy megszerettessük a kicsikkel a zabkását!
Hozzávalók:
- 10 alma
- 1/2 citrom leve
A zabkásához: - 1 csésze zabpehely
- 1 csésze természetes almalé
- 1 és fél csésze víz
- 2 evőkanál finomra vágott mandula
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál kardamom
- 3 evőkanál vaj
- egy csipet só
A tálaláshoz: - 1 csésze zsíros görög joghurt
- gyömbéres méz (frissen reszelt gyömbért főzzünk össze mézzel alacsony hőfokon)
Elkészítés:
- Az almáknak vágjuk le a tetejét, szedjük ki a magházat és óvatosan kaparjuk ki a gyümölcshúst. A maradék gyümölcsöt bekeverhetjük később a zabkásába.
- A zabkása hozzávalóit a vaj kivételével főzzük össze, várjuk meg, míg a zab megpuhul. A végén keverjük bele a vajat is. Ha akarjuk, adjuk hozzá az előzőleg kikapart almát.
- A kész zabkását töltsük vissza az almákba, szórjuk meg egy kis extra fahéjjal és mandulával ízlés szerint.
- Az almákat helyezzük egy magas falú tepsibe, öntsünk alájuk 2-3 evőkanál vizet. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg az almákat 20-25 perc alatt. Tálaljuk friss görög jughurttal, gyömbéres mézzel!