Tökéletes előételnek, sörkorcsolyának, munkahelyi nassnak vagy könnyed, diétás ebédnek is. Ez az isteni mártogatós a sült zöldségektől kap karakteres ízt, amely tökéletesen passzol egy szelet pirítóshoz és más zöldségekhez is. Csináljunk belőle bőséggel, mert úgyis hamar el fog fogyni!
Hozzávalók:
- 3/4 csésze tökmag (előző éjszaka áztassuk be hideg vízbe, vagy 15 percet áztassuk forró vízben)
- 5 közepes paradicsom kimagozva, felcikkezve
- 1 marék koktélparadicsom félbe vágva
- 3-4 közepes kaliforniai paprika kimagozva, félbe vágva
- 1 jalapeno paprika kimagozva, félbe vágva
- 4 gerezd fokhagyma
- só és bors
- 1/2 csésze friss zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, zsálya, kakukkfű stb.)
- 1 teáskanál sherry ecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk rá a paprikát és a paradicsomokat, tűzködjük közéjük a fokhagymát is (nyugodtan hagyjuk a héjában). Sózzuk, borsozzuk, majd süssük a zöldségeket 30-35 percig.
- A sült fokhagymát nyomjuk ki a héjából, keverjük össze a sült zöldségekkel, a lecsöpögtetett tökmaggal és a többi hozzávalóval, majd botmixerrel vagy robotgépben krémesítsük.
- A mártogatós még finomabb lesz, ha hagyjuk egy éjszakára állni, de természetesen azonnal is elfogyaszthatjuk.