Ha friss, egyszerű, gyors vacsorára van csak időnk hétköznapokon, szinte mindig a tócsnik és fasírtok jutnak eszünkbe. Persze a tócsni már rég nem csak krumplilepény, és a fasírt sem csak húsból készülhet, az utóbbi években ugyanis már annyiféle zöldséges lepényt és gombócot kipróbáltunk, hogy a klasszikusok már csak ritkán kerülnek elő.
Nem kell más, csak pár szezonális alapanyag, és nagyjából 30 perc múlva már tálalhatjuk is a meleg vacsorát. Bátran lehet kísérletezni, a cukkinitől kezdve a kukoricán át a cékláig sok-sok zöldséget fel lehet használni, sőt, akár kombinálhatjuk is őket. A meghámozott, reszelt zöldsége(ke)t bátran fűszerezzük, mert sokat dobnak a fűszerek a tócsni/fasírt ízén, és ha ez is megvan, akkor már csak egy kis „kötőanyag” kell hozzá, és süthetjük is. Kerülhet bele hagyományos liszt, de egészségesebb, ha teljes kiőrlésű lisztből készül, és érdemes próbálkozni apró szemű zabpehellyel és különféle alternatív lisztekkel is.
Kisüthetjük a tócsnikat / kis fasírtgolyókat bő olajban is, de ha egészségesebb – és kevésbé szagos – vacsorát szeretnénk, akkor érdemes sütőpapírral bélelt tepsiben sütni őket. Többségük magában is nagyon finom, de a sütési idő alatt gyorsan készíthetünk melléjük egy kis finom mártogatót is, így tényleg komplett lesz a gyors vacsora.
Sajtos-kukoricás tócsni
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1,5 csésze liszt
- 2 csésze konzervkukorica
- fél csésze reszelt cheddar sajt
- 1/3 csésze újhagyma felaprítva
- fél csésze tej
- 2 tojás
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál csilipor
- fél csésze olaj a sütéshez
A tojásokat verd fel. Az összes hozzávalót keverd össze egy nagy tálban. Hevítsd fel az olajat, majd vedd le a lángot közepes fokozatra. Pakolj két-két evőkanálnyit a tésztából az olajba, és formázz belőle kis lepényeket. Másfél percig süsd mindkét oldalát. Tálald tejföllel, és szórd meg hagymával.
Újhagymás-sonkás kukoricatócsni
Hozzávalók 2-4 személyre:
- 40 dkg kukorica (konzerv)
- 15 dkg burgonya
- 1 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gépsonka
- 2 szál újhagyma
- só, bors
- olaj a sütéshez
A kukoricát összekeverjük a megtisztított, nagy lyukú reszelőn lereszelt burgonyával, a liszttel. Hozzákeverjük a felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott sonkát, a karikára szelt újhagymát (néhány karikát félreteszünk a tálaláshoz), sózzuk, borsozzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd egy nagyobb serpenyőben a felhevített olajon, közepes lángon kisütjük. Tálaláskor megszórjuk kevés apróra vágott újhagymával, adhatunk mellé tejfölt is.
Sajtos cukkinitócsni pirított szalonnával
Hozzávalók 2–4 személyre:
- 50 dkg cukkini
- 2 tojás
- 15 dkg félkemény sajt, reszelve
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál szezámmag
- só, bors
- olaj a sütéshez
- 15 dkg szalonna
- 3 dl tejföl
A cukkiniket megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a reszelt sajttal, a liszttel és a szezámmaggal. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Felhevített serpenyőben olajon, alacsony lángon oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük. A szalonnát felcsíkozzuk, ropogósra sütjük. A tócsni tetejére szórjuk, tejföllel kínáljuk.
Szuper zöldségtócsni
Hozzávalók:
- 1 csésze csicseriborsó
- 1 cukkini, lereszelve
- 1 sárgarépa, lereszelve
- 2 tojás
- 1/2 csésze teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 2 ek. bazsalikom
- 1/2 tk. fokhagymapor
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. bors
- olívaolaj
- a tálaláshoz: görög joghurt, újhagyma
A csicseriborsót szabadítsd meg a héjaktól, majd egy villával nyomkodd pürésre. A lereszelt zöldségeket és a többi hozzávalót keverd a csicseriborsóhoz. Keverd homogén állagúra. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd tégy bele 2 evőkanálnyit a tésztából. Formázd korong alakúra, és 1-2 percen át süsd mindkét oldalát. Tálald egy kanál görög joghurttal, és szórd meg egy kis újhagymával.
Sütőtökös lepény
Hozzávalók 10-12 db-hoz:
- 20 dkg sütőtökpüré (sült sütőtök húsa kikanalazva, krémesre keverve)
- 1 db tojás
- 20 dkg tejföl
- 5+5 dkg parmezán
- 15 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél mokkáskanál só
- kevés olaj a sütéshez
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. A sütőtökpürét kimérjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, és simára keverjük, majd beleszórjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Hozzáadunk 5 dkg reszelt parmezánt, és összeforgatjuk.
Kevés olajjal kikenünk egy serpenyőt, felhevítjük, majd kis kupacot halmozunk rá, kanál hátával elsimítjuk, majd mindkét oldalát átsütjük. A kisült palacsintákat reszelt parmezánnal tálaljuk.
Karalábétócsni
Hozzávalók:
- 2 db karalábé
- 1 db tojás
- 10 dkg finomliszt
- 1-2 csipet só, bors
- petrezselyem
A karalábét lereszeljük, besózzuk, és 5-8 percig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojást, a sót-borsot, petrezselymet és a lisztet, és összekeverjük. Forró olajban vagy tepsiben kisütjük.
Karfiolfasírt
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 tojás
- 2 bögre reszelt sajt
- 1 bögre zsemlemorzsa
- só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.
Céklás falafel
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó
- 2 közepes cékla
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy tojás
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. szódabikarbóna
- ízlés szerint só, bors
A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el. A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe, és masszaszerűre daráld, turmixold néhány percig. Öntsd nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra. A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.
Édesburgonya-fasírt
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 5 dkg feta sajt
- só, bors
Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat.
Zabpelyhes répafasírt
Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 nagy sárgarépa
- 1 kis fej lila hagyma
- 3-4 evőkanál zabpehely
- mustár
Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával. Formázz belőle laposabb fasírt golyókat, és kevés olajban süsd ki.