Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszer-biztonsági kockázatot, és nem számít jogsértésnek a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő nevekkel más összetétellel gyártani termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih szerint „az ellenőrzések tapasztalatai alapján nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének”.
Az MTI azt követően kereste meg a hivatalt, hogy Septe József, a pékszövetség elnöke korábban egy szakmai tanácskozáson kijelentette: a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek, amelyekből mintegy 500 működik Magyarországon. Az albán pékségek ugyanis Septe József szerint nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké.
A Nébih tájékoztatása szerint az élelmiszerkönyv előírásait csak akkor kell figyelembe venni, ha valaki a benne szereplő elnevezéseket használja. Az albán pékségek viszont általában más összetétellel gyártják a termékeit, amelyeket más néven is árulnak: például albán kenyér helyett albán bucit forgalmaznak. Ez viszont nem tekinthető jogsértésnek.
A Nébih azt is közölte, hogy rendszeresen ellenőrzik a pékségeket. Az albán pékségekkel kapcsolatban már többször volt kiemelt, országos célellenőrzés, főként közérdekű bejelentések nyomán.