Csak pár hét telt el a nyár óta, de már rég el is felejtettük a nyári, szuper gyors ételekből álló hétvégi menüket, mostanra már egyáltalán nem okoz gondot bekapcsolni a sütőt, sőt! Még jól is fog jönni, hogy egy kicsit felmelegítjük a konyhát és a lakást. E heti hétvégi menünk már őszi nagy kedvenceink, a sütőtök és a füge is előkerül, és az esti csípős vacsora is igazi őszi finomság.
Lisztmentes sütőtökmuffin
Hozzávalók 9 darabhoz:
- 65 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 4 egész tojás
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 15 dkg füstölt sajt
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8-10 friss zsályalevél vagy 1 ek szárított zsálya
- só, frissen őrölt bors
- vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, szűrjük, majd turmixoljuk össze. Az apróra vágott újhagymát dinszteljük a felkockázott szalonnával együtt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felaprított zsályát. Süssük a szalonnát ropogósra. Keverjük el a hagymás szalonnát a tökpürével. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, ha kihűlt a keverék, keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is, sózzuk, borsozzuk. Vajazzuk és zsemlemorzsával szórjuk meg egy muffintepsi 9 mélyedését, töltsük bele a tésztát, és 35-40 perc alatt süssük készre a muffinokat. Hagyjuk kihűlni, borítsuk ki a formából.
Kapros-tormás burgonyafőzelék citromos húsgombóccal
Hozzávalók 2 főre:
- 80 dkg burgonya másfél centisre kockázva
- 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 dl alaplé vagy víz
- 1 tk. só
- 1 csokor friss kapor apróra vágva (a szárát finomra karikázom)
- 3-4 cm, ujjnyi vastag friss torma reszelve vagy 2 tk. ecetes torma
- 1 dl tejföl
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 1 megmosott citrom felének reszelt héja és a fél citrom leve (ha ecetes tormát használok a citromlé nem kell)
- só, frissen őrölt bors
A gombócokhoz:
- 30 dkg darált pulykamell
- 1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 kk. pirospaprika
- 1 kk. őrölt kömény
- fél citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- só, frissen őrölt bors
Először a gombócokat készítem el. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy serpenyőben olajat hevítek, és a hagymát üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszereket és az egészet elkeverem. Egy keverőtálba teszem a darált pulykahúst, hozzáadom a fűszeres hagymát, citromlevet, héjat, negyed teáskanálnyi sót és alaposan összedolgozom őket. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, majd vizes kézzel pingponglabdányi golyókat formázok a húsmasszából. A tepsire teszem, majd 13-14 perc alatt készre sütöm őket.
Közben a finomra aprított hagymát egy fazékban a vaj és olaj összeolvasztott keverékén megpárolom, némi víz hozzáadásával puhára főzöm. Ráreszelem a fokhagymát, alaposan elkeverem, beleborítom a krumplit, a kaporszárat, egy teáskanálnyi sót, és felengedem az alaplével. Fedő alatt 12-14 perc alatt majdnem puhára főzöm. A főzés felénél hozzáadom a citromhéjat és a reszelt tormát (az ecetes tormát a végén). Ha megfőtt, egy bátor merőkanálnyi burgonyát kiveszek és annyi lével, ami bőven ellepi és a finomra aprított kapor kétharmadával krémesre turmixolom egy botmixerrel, majd visszaöntöm az alaphoz. Közben a tejfölt egy keverőtálban kikeverem a keményítővel és egy dl langyos vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Ha friss tormát használtam, hozzáadom a citromlevet, borssal, és ha kell, sóval ízesítem. Tálaláskor friss kaporral szórom meg, és a húsgolyókkal kínálom.
Kecskesajtos-fügés crostini
Hozzávalók:
- 1 nagy baguette
- 3-4 füge
- 15 dkg natúr krémsajt
- 10 dkg kecskesajt
- balzsamecet
- pár szem dió durvára vágva
A kecskesajtot villával szétnyomkodjuk, és összekeverjük a krémsajttal. A baguette-et és a fügét felszeleteljük. A baguette-szeleteket megpirítjuk, megkenjük a kecskesajtos krémmel, fügeszeleteket helyezünk rájuk, és pár cseppnyi balzsamecetet csorgatunk rá. Durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.
Almás-körtés crumble
Hozzávalók:
- 2 körte
- 1 alma
- 2 ek. citromlé
- 1,5 ek. porcukor
- 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)
A morzsához:
- 50 g liszt
- 40 g hideg vaj
- 40 g zabpehely
- 30 g mandulaforgács
- 40 g cukor
A körtéket és az almát meghámozzuk, és felkockázzuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével, és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van). A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).
Csípős húsgolyók vörösboros mártásban
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csípős, szárított erős paprika
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 paradicsomkonzerv (darabos, 400 grammos)
- 3 dl száraz vörösbor
- só, bors
- olaj a sütéshez
Adjuk a húshoz a vízbe áztatott, majd kifacsart kenyeret, a tojást, a lereszelt vöröshagymát, egy gerezd felaprított fokhagymát, az erős paprikát, a fahéjat, sót, borsot. Gyúrjuk össze a masszát, formázzunk belőle kis gombócokat, majd forró, bő olajban süssük ki őket. A kisült fasírtokat szedjük egy tepsibe.
Keverjük el a paradicsomot a borral, sózzuk, borsozzuk a keveréket, öntsük a húsra. 220 fokos sütőben süssük 30-35 percig. A petrezselymet és a maradék fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük el a kész húsgombóccal.