Gasztro

Végre itt az almáspite-szezon!

Kár azon sajnálkozni, hogy vége a nyárnak, mert végre itt az almáspite-szezon, ami sütiszempontból az év egyik legjobb része. Kevés jobb dolog van ugyanis a frissen gőzölgő almás piténél. Talán csak az, ha már előre tudjuk, hogy milyen almás sütit sütünk legközelebb. Rajtunk nem múlik, elhoztuk a legnagyobb kedvenceket!

A nagyi almás pitéjénél nincs jobb: két vékony tésztaréteg, közte sok-sok enyhén fahéjas, savanykás almás töltelék, tetején pedig porcukor. Sütik jönnek, sütik mennek, de ez egy igazi örök kedvenc, amiből soha egy morzsa sem maradt még. Mondjuk ezt mi, magyarok, de azért az amerikaiak is tudnak mesélni az ő almás pitéjükről. Náluk általában kerek piteformában sül a pite, és sokkal magasabb benne a töltelék, melyet a tészta teljesen vagy rácsosan fed be. Míg mi többnyire magában esszük, az amerikai almás pitéhez gyakran kínálnak vaníliafagyit vagy tejszínhabot. Ugyanez igaz a franciák almás sütijére is, a Tarte Tatinra, ami egy fordított almatorta.  Nevét a Tatin nővérekről kapta, akik a 19. század végén Franciaországban vezettek egy szállodát. Híres specialitásuk volt a karamellizált almatorta, de egyszer véletlenül elfelejtettek az alma alá tésztaréteget tenni, így utólag próbálták pótolni, és sütés után megfordították a süteményt. Ez aztán olyan nagy sikert aratott, hogy végül megtartották a módszert. Ez az almás süti langyosan, egy gombóc vaníliafagyival a legjobb. El is hoztuk a klasszikusok receptjeit, és mutatunk néhány kevésbé ismert almás süteményt is, hogy legyen miből válogatni. 

Nagymama almás pitéje

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g cukor
  • 2 púpozott ek. tejföl
  • 250 g vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 400 g finomliszt

a töltelékhez:

  • 80 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 kg alma

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

Almás pite – muffinformában sütve

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 5 db alma
  • 1 citrom leve
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál barna cukor

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, és elmorzsoljuk a vajjal. Egy-két evőkanál hideg vizet hozzáadunk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 30 percre. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk és felkockázzuk. Meglocsoljuk egy citrom levével, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és összeforgatjuk. A tészta kb. felét-kétharmadát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy kistányért körülrajzolva kisebb köröket vágunk ki belőle. Ezekkel a tésztadarabokkal béleljük ki a muffinsütő mélyedéseit úgy, hogy a túllógó részeket levágjuk. Megszurkáljuk villával a tésztakosarak alját, és megtöltjük az almás töltelékkel. A maradék tésztából kis tésztalapokat vágunk, és rácsos mintát formázunk belőle a töltelék tetején. Tojással kenjük le a rácsos tetőt, és barna cukorral szórjuk meg. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Amerikai almás pite

A pite tésztájához:

  • 2,5 bögre rétesliszt
  • 3/4 bögre vaj
  • 1/2 bögre margarin vagy más növényi olaj
  • 1/2 bögre hideg víz
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só

Az almás töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 3/4 bögre cukor +1 ek. a szóráshoz
  • 2 ek. liszt
  • 1 felvert tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. citromlé
  • 1/2 mk. őrölt fahéj
  • 1/2 mk. őrölt szerecsendió
  • 1/2 mk. só

A vajat és a margarint kissé felolvasztva tudod kimérni, ezt követően ugyanakkor tedd hűtőszekrénybe, amíg teljesen megdermednek.

Mérd ki a réteslisztet, keverd hozzá a cukrot és a sót. Add hozzá a margarint vagy a növényi olajat, majd a vajat is. Robotgéppel keverd 10 percig. Kézzel nem szabad hozzáérni, mert a melegtől gyorsan megolvadnak a zsiradékok, és a liszt felszívja azokat. Az amerikai pite tésztájához öntsd a hideg vizet, és keverd tovább. Ha túlzottan kemény lenne a tészta, lazíthatod még kevés hideg vízzel.

Az elkészített tésztát csomagold fóliába, és egy órát pihentesd a hűtőszekrényben. Lehetőleg továbbra se érj hozzá meleg kézzel.

A lehűtött tésztát felezd meg, egyiket nyújtsd ki és igazgasd el a pitesütő formában úgy, hogy felérjen az oldaláig. A tészta másik felét is nyújtsd ki, helyezd tányérra, takard le fóliával, és a sütőtálba helyezett lappal együtt tedd vissza a hűtőbe még fél órára.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd készítsd el az almás tölteléket. Az almákat mosd meg, töröld szárazra, pucold meg, távolítsd el a magházat, és darabold fel apró kockákra. Keverd hozzá a cukrot, a lisztet, a fűszereket és a sót, locsold meg a citromlével. Hagyd állni, amíg kicsöpög a leve.

A hűtőből kivett és már előkészített tésztát vékonyan kend át a fűszeres almalével. Töltsd bele az almát, majd a másik tésztával fedd be. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy ne tudjon a töltelék kifolyni belőle.

 A kissé felvert tojásfehérjével alaposan kend át a tésztát. Told a sütőbe, és 25 perc alatt süsd szép aranybarnára. Vedd le a sütő hőfokát 190 fokra, az amerikai almás pitét szórd meg a maradék cukorral, told vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a cukor „bugyogni” kezd a sütemény tetején. Nagyjából 30-35 perc. Az elkészült pitét vedd ki a sütőből, pihentesd négy órát, majd fölszeletelve önmagában vagy vaníliafagyival kínáld.

Francia almatorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • néhány ek. hideg víz
  • 5 dkg porcukor

Az almához:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 savanykás alma
  • 1 db vaníliarúd

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban, alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!

A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.

Kevert almás süti

Hozzávalók:

  • 2,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre kockára vágott alma
  • 1,5 bögre barna cukor
  • 1 bögre görög joghurt
  • 1/3 bögre kókuszolaj
  • 1/2 bögre cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • csipet só

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy közepes, magasabb falú tepsit. 

Keverőtálba mérd ki a lisztet. Add hozzá a barna cukrot, a sütőport, a fahéjat, a sót. Jól keverd el, majd öntsd a tésztához az olajat, a joghurtot. Keverd hozzá a tojást és a vaníliaaromát, végül a felkockázott almát.

Öntsd az egyszerű őszi almás sütemény tésztáját a tepsibe. A vajat olvaszd fel, keverd hozzá a fahéjat és a kristálycukrot. Locsold meg a keverékkel az almás tésztát.

Az almás süteményt told a forró sütőbe, és 45 perc alatt süsd készre. A legfinomabb melegen fogyasztva.

Francia almás süti

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre liszt
  • 3/4 bögre cukor
  • 1 csomag vaj (10 dkg)
  • 3 nagy alma
  • 2 nagy tojás
  • 2 ek. almalé
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1/2 mk. só

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Egy kapcsos tortaformát vékonyan vajazz és lisztezz ki.

Nagyobb keverőtálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a sót és a sütőport, végül a vajat.

Egy másik edényben keverd habosra a tojásokat a cukorral, a vaníliaaromával és az almalével. Adagonként jöhet hozzá a vajas-lisztes keverék, végül a meghámozott, kimagozott, kockára vágott almát is keverd a tésztához.

Az almás sütit, amely nélkül nem múlhat el a hétvége, töltsd az előkészített tortaformába, majd told a forró sütőbe, és 55-60 percig süsd. A sütés végén tűpróbával ellenőrizd, hogy a süti közepe is kellően átsült-e. A francia almás süteményt szeletekre vágva, fahéjas porcukorral meghintve vagy tejszínhabbal kínáld.

Almás-karamellás sajttorta

Hozzávalók:
Az alaphoz:

  • 2 csésze kekszmorzsa
  • egy kiskanál barna cukor
  • 1/3 csésze olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 450 g krémsajt
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 1/4 csésze fehér cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 1 kk. fahéj
  • 1/4 kk. gyömbér
  • 2-3 csepp vaníliakivonat
  • 2 zöld alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

A feltéthez:

  • 1/4 csésze zabpehely
  • 1/4 csésze liszt
  • 1/4 csésze barna cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • karamellszósz

Az alaptészta hozzávalóit keverjük el, és nyomkodjuk el egy kivajazott tortaformában. 180 fokos sütőben 5 percig süssük.
A töltelék hozzávalóit (az almán kívül) robotgéppel dolgozzuk össze egy nagy tálban, majd tegyük félre.
A feltét hozzávalóit is keverjük össze egy tálban, és tegyük félre.
Kanalazzuk rá a krémet a tésztára, majd helyezzük rá az almaszeleteket. Ezután a feltétet is tegyük rá, majd az egész mehet 180 fokos sütőbe 30 percre.
Ha megsült, locsoljuk meg karamellszósszal.

Gluténmentes almás süti

Hozzávalók:

  • 1 bögre nyers quiona (kölessel helyettesíthető)
  • 1,5 tk. fahéj
  • 1/2 tk. szerecsendió
  • 1/8 tk. őrölt szegfűszeg
  • 2 alma, meghámozva, felkockázva
  • 1/4 bögre mazsola
  • 2 tojás
  • 2 bögre vaníliás szójatej
  • 1/4 bögre juharszirup vagy méz
  • 1/3 bögre mandula, felaprítva

A quinoát vagy kölest keverd össze a fűszerekkel egy tálban, majd öntsd át egy kivajazott tepsibe.
Szórd rá az almát és a mazsolát.
Verd föl a tojásokat, majd add hozzá a szójatejet és a juharszirupot.
Öntsd a tojásos keveréket a quinoa és a gyümölcsök tetejére.
Dobd a legtetejére a mandulát.
175 fokos sütőben 1 órán át süsd.
Ha kész, hagyd kihűlni, majd tárold hűtőben akár egy héten át. Fogyasztás előtt vágj le belőle egy szeletet (269 kcal), tedd be a mikróba, majd tégy a tetejére egy kis görög joghurtot. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top