Gasztro

Most komolyan: mi kerül egy szelet zserbón 2250 forintba?

12 százalék a haszon egy szelet zserbón a legendás budapesti Gerbeaud Kávéházban – derül ki a Forbes legújabb számából. A lap azt is megtudta, hogy a sütemény nem az alapanyagoktól olyan drága.

Tényleg nem túlzás azt állítani, hogy a Vörösmarty téren található Gerbeaud Kávéház zserbója mennyei finomság, az árát, amely 2250 forintot jelent egyetlen szeletért, viszont sokan túlzásnak találhatják. 

A Forbes ezúttal a kávéházról és annak legendás édességéről ír, összeállításából pedig kiderül, hogy miért ilyen drága a sütemény. Ugyanis nem az alapanyagok ára vagy a szállítási költségek tornázzák fel ilyen magasra a zserbó árát, hanem a gondos kezek, amelyek készítik az édességet. A sütemény árának 38 százaléka a munkaerőre, 10 százaléka a technikára és energiára megy el. Az alapanyagok csak 16, az adó 18, a márka licencdíjai 6 százalékot tesznek ki. Az ár maradék 12 százaléka jelenti csak a hasznot – írja a lap.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy az alapanyagok valóban olcsók lennének: Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház tulajdonosa, ügyvezetője szerint míg a piacon nyolcszáz forintért hozzájuthat az ember egy valamilyen, nem féltetlenül jó minőségű csokoládéhoz kilónként, addig a kávéház a cukrászatában előforduló legolcsóbb csokit is hatezer forintért hozatja.

Emellett az árban megjelenik az is, hogy a Vörösmarty téri teraszért évi ötvenmilliót fizetnek a fővárosnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top