nlc.hu
Gasztro

Ötféle ötlet a zserbó ízeinek megújítására

Nem szentségtörés a zserbót új ízekkel tölteni: 5 új ízt mutatunk!

A zserbó hagyományos tölteléke a dió és baracklekvár. Akár az otthon rendelkezésre álló alapanyagok miatt, akár az új ízek keresése miatt módosítanánk rajta, ötféle ízkombinációt mutatunk!

Zserbó nélkül a karácsony olyan, mint szállingózó hó nélkül. Megtartjuk nélküle is, de mégiscsak vele az igazi. Havat már jó régóta nem láttunk szenteste, a zserbóról viszont mi magunk gondoskodhatunk. Kivételesen akár a megszokottól eltérő ízekkel is.

A zserbó baracklekváros-diós tölteléke és a süti tetejére kent csokimáz olyan nagy kedvenc, hogy további édességeket is megihletett a hagyományos karácsonyi sütemény, így született a zserbótorta, a zserbógolyók vagy a zserbókekszek, amelyek receptjei itt elérhetők.

2:1, avagy a töltelék ideális arányai

Ahány recept, annyiféle javaslatot találunk a töltelékben a lekvár, dió és cukor hármasának arányaira. Ízlés kérdése, hogy ki szereti több lekvárral, szaftosabban; jó cukrosan vagy éppen több dióval, esetleg apró diódarabkákkal a töltelékben.

Mi a 2 egység lekvárhoz adott 1 egység darált olajos magvak arányát javasoljuk, nem túlcukrozva a tölteléket.

Ha szilvalekvárral dolgozunk, és megkeményedett az üvegben vagy túl ragacsos a massza, kevés meleg víz hozzáadásával kenhetővé tehetjük.

A zserbótöltelékhez:

  • 300 g lekvár
  • 150 g dió vagy más darált olajos magféle
  • 80 g porcukor

A legendás sütemény azonban párosításokkal is remekül működik, íme ötféle verzió.

Zserbó

Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából / Fotó: Réthly Dávid, Central Archív

Szilvalekvár + mogyoró

Szilvalekvár sokunk kamrájában áll hadrendben. A szilvalekváros zserbó nem egy újhullámos megoldás, a mélyebb ízű lekvár adja magát a zserbó omlós tésztalapjai közé. A baracklekvárnál ragacsosabb szilvalekvárhoz jól illik dió helyett a darált törökmogyoró is.

Meggylekvár + mandula

A legnyáriasabb, legkönnyedebb ízkombináció a meggylekvár és mandula párosáé. Ha nagyon darabos a meggylekvár, átmehetünk rajta botmixerrel, hogy könnyebben kenhető legyen. A mandula használata miatt egy kis marcipános beütést kap ez a zserbó.

Fügelekvár + dió

Egy igazán lágy ízű páros. Az ősz gyümölcse, a füge ideális lekváralapanyag, amit sajtokhoz és szárnyashúsokhoz is kínálnak. Ötvös Zsuzsanna cukrászséf ajánlása szerint vörösboros fügelekvárral még izgalmasabb lesz a zserbónk.

Baracklekvár + pisztácia

Olcsó kivitelezéssel nem vádolható a pisztáciás verzió, azonban annál finomabb. Ahogyan a dél-olasz süteményekben is nagy kedvenc, különleges bejglitöltelék is készíthető belőle a zserbón kívül.

Szilvalekvár + mák + dió

A flódni ihlette zserbóba kétféle töltelékréteg kerül. 100 gramm darált diót elkeverünk 50 gramm porcukorral, valamint 40 gramm darált mákot 30 gramm porcukorral, a baracklekvárt pedig szilvalekvárral helyettesítjük. Annak érdekében, hogy a mák miatt ne legyen túl nehézkes ízű a töltelék, két réteg diós és egy mákos réteggel dolgozzunk.

Cikkünkhöz Ötvös Zsuzsanna, a budapesti Laurel Étterem cukrászséfjének Régi receptek, mai desszertek című könyvéből is merítettünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top